Halálos járványra figyelmeztetnek Európában

2024.08.09. 19:41
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ az Oropouche-vírus (OROV) által okozott betegségről szóló fenyegetésértékelő jelentése szerint 2024 júniusában és júliusában 19 behurcolt OROV-betegséget jelentettek az Európai Unió országaiból, ezek mindegyike kubai vagy brazíliai utazáshoz kapcsolódott. Dél-Amerikából, Közép-Amerikából és a Karib-térségből 2024 januárja óta több mint 8000 esetet jelentettek.

Az OROV-ot főként a Culicoides paraensis szúnyog terjeszti, amely széles körben elterjedt az amerikai kontinensen, de Európában nem fordul elő. Több szúnyogfaj is lehetséges vektora a vírusnak – írja az ECDC.

Az OROV-fertőzés kockázata a Dél-Amerikában, Közép-Amerikában és a Karib-térségben található járványos területekre utazó vagy ott tartózkodó állampolgárok esetében jelenleg mérsékeltnek tekinthető. A kockázat azonban megnő azok esetében,

akik erősen fertőzött területeket látogatnak, különösen Brazília északi államaiban vagy az Amazonas vidékén, és/vagy akik nem tesznek megfelelő egyéni védőintézkedéseket.

Az OROV-betegség akut lázas betegségként jelentkezhet fejfájással, hányingerrel, hányással, izom- és ízületi fájdalmakkal, esetenként súlyosabb tünetekkel. A gyógyulási prognózis jó, és a halálos kimenetel rendkívül ritka. Az OROV-betegség megelőzésére egyelőre nincs védőoltás, illetve az OROV-betegség kezelésére sincs specifikus gyógyszeres kezelés.

A legújabb adatok azt mutatják, hogy a terhesség alatti OROV-fertőzés súlyos kimenetelhez vezethet, beleértve a vetélést, az abortuszt, a fejlődési problémákat és a magzat deformitását.

A csípés kockázatának csökkentésére irányuló egyéni védőintézkedések közé tartozik a repellens szerek használata, hosszú ujjú ing és hosszú nadrág viselése, valamint rovarölő szerrel kezelt, finom hálós szúnyogháló használata pihenés közben.

Az utazással összefüggő megbetegedések korai felismeréséhez elengedhetetlen, hogy az egészségügyi szakemberek jobban odafigyeljenek az aktív OROV-fertőzési területekről visszatérő utazókra, valamint hogy megfelelő laboratóriumi diagnosztikai képességek álljanak rendelkezésre.