Támadás érte a szíriai amerikai támaszpontot, Irán állhat a háttérben

2024.08.10. 13:12
Iráni támogatású milíciacsoportok drónnal támadtak meg egy amerikai támaszpontot Szíriában. Úgy tudni, az incidensnek nincsenek sérültjei, de a kárfelmérés még folyamatban van. A hét elején már történt egy hasonló támadás Irakban, akkor öt amerikai sebesült meg az Al-Aszad légitámaszpontot ért támadásban.

Egy amerikai védelmi tisztviselő szerint dróntámadás ért egy kelet-szíriai amerikai katonai támaszpontot – írja az ABC News.

Az első jelentések szerint a támadásnak nincsenek sérültjei, de a tisztviselő szerint a támadást követő orvosi vizsgálatok és kárfelmérés még folyamatban van.

Augusztus 9-én, amerikai keleti parti idő szerinti 17 óra körül egy egyirányú támadó, pilóta nélküli légi rendszerrel (OWAUAS) támadás történt az amerikai és koalíciós erők ellen a szíriai Rimalen leszállási zónánál

– mondta a védelmi tisztviselő.

A támadás a legutóbbi jele annak, hogy az Irán által támogatott iraki és szíriai milíciacsoportok hónapok óta tartó szünet után mindkét országban újra támadást indíthattak az amerikai támaszpontok ellen. A közösségi médiában közzétett bejegyzések arra utaltak, hogy a támadás következtében tűz keletkezhetett.

Irakban is támadtak

A hét elején öt amerikai megsebesült, amikor két rakéta csapódott be a nyugat-iraki Al-Aszad légitámaszponton. A Pentagon az Irán által támogatott milíciacsoportokat tette felelőssé a támadásért, de nem nevezte meg, hogy konkrétan melyik csoport a felelős.

Jelenleg mintegy 900 amerikai katona tevékenykedik Szíriában, ahol a helyi kurd erőket támogatják az Iszlám Állam újbóli megerősödésének megakadályozásában. Irakban mintegy 2500 amerikai katona ugyancsak részt vesz az ISIS elleni misszióban.

Október 18. óta közel 170 támadás történt szinte napi rendszerességgel, amikor az Irán által támogatott milíciacsoportok amerikai támaszpontokat vettek célba Irakban és Szíriában, állítólag megtorlásként az Izrael és a Hamász közötti háborúért.

Ezek a támadások február 4. után nagyrészt leálltak, miután az Egyesült Államok válaszként nagyszabású légicsapásokat hajtott végre Irakban és Szíriában, valamint egy dróncsapást követően megölték a Kataib Hezbollah milíciacsoport egyik magas rangú vezetőjét, akit az Egyesült Államok felelősnek tartott a támadásokért.

Újrakezdték a támadásokat

Július közepe óta azonban újrakezdték a támadásokat, és több kisebb incidens érte az amerikai támaszpontokat. Ezek a támadások azonban nem jártak károkkal vagy áldozatokkal egészen az e heti, az al-Aszad bázis elleni támadásig.

Amerikai tisztviselők jelezték, hogy Irán lehetővé teheti a térségben működő proxycsoportjai számára, hogy újra támadásokat indítsanak amerikai támaszpontok ellen, egy olyan terv részeként, amellyel megtorolják a Hamász egyik vezetőjének múlt heti teheráni meggyilkolását, amelyért Irán Izraelt okolja.

A hét elején Lloyd Austin védelmi miniszter újságíróknak azt mondta, hogy az Egyesült Államok erővédelmi intézkedéseket vezet be, „hogy megvédje csapatainkat, és biztosítsa, hogy jó helyzetben legyünk ahhoz, hogy segítsünk Izrael védelmében, ha erre szükség lesz. Tehát számos dolgot láttak már tőlünk, hogy megerősítsük erőinket.”

„Szóval meglátjuk, hogyan alakul ez a dolog, de nem fogok spekulálni semmilyen konkrét akcióról Irán vagy bármely más, Irán által támogatott csoport részéről a jövőben” – tette hozzá.