Hatalmas erdőtűz tombol Athén közelében, evakuálták a lakókat

2024.08.11. 18:36
Két, Athén melletti terület lakóit evakuálták vasárnap, miközben tűzoltók tucatjai küzdöttek az erős szél és a forró hőmérséklet által táplált tüzek megfékezéséért.

A Görögország fővárosától mintegy 35 kilométerre északra fekvő Varnava falu közelében több mint 190 tűzoltó próbálta megfékezni a tüzet, amely késő délutánra már házakat is elért. Munkájukat 40 teherautó, 11 vízbombázó repülőgép és öt helikopter segítette – írja a Reuters

A tűzoltók az Athéntól nyugatra fekvő Megara város közelében lévő erdős területen is küzdöttek a tűzzel. Athén egyes területei felett sűrű, fekete füst gyűlt össze. Görögország több más régiójában is magas tűzveszély miatt adtak ki riasztást vasárnapra és hétfőre.

Idén nyáron több száz erdőtűz tört ki Görögországban, ahol az eddigi legmelegebb tél után most volt a legmelegebb június és július. A tudósok – a Földközi-tenger más részeihez hasonlóan – az egyre forróbb és szárazabb időjárást az éghajlatváltozással hozták összefüggésbe.

Kostas Lagouvardos, az athéni obszervatórium kutatási igazgatója szerint az elkövetkező napok kritikusak lesznek. „A helyzet az elhúzódó szárazság és a hosszú ideig tartó nagyon magas hőmérséklet miatt egyre veszélyesebb” – mondta.