Súlyos baleset történt Horvátországban, tengerészekre csapódott egy 10 tonnás rámpa

2024.08.11. 20:15
Rázuhant egy rámpa horvát tengerészekre Mali Losinj városában vasárnap délután, hárman életüket vesztették, egy embert mentőhelikopterrel vittek kórházba. A rámpa súlya legalább 10 tonna.

Vasárnap délután három tengerész meghalt, egy pedig súlyosan megsérült a horvátországi Mali Losinj városában, miután a Lastovo nevű komp bejárati rámpája ledőlt. A tengerészek a rámpa alá szorultak. 

A kompnak 16 órakor kellett volna Zadarba indulnia. A rendőrség és a mentők azonnal a helyszínre érkeztek, de a tengerészek életét már nem tudták megmenteni. A komp vezetője és két kormányos vesztette életét.

A horvát Index beszámolója szerint az utasok kiszállása után a tengerészek valamit ellenőriztek a rámpán, mielőtt az új utasok beszálltak volna. Ekkor a rámpa hirtelen rájuk szakadt. Nem hivatalosan úgy tudni, hogy a halottak közül kettő Trogir és Solin, egy pedig Zadar környékéről származik.

Egy bírósági szakértő a lapnak elmondta, hogy egyelőre nem áll rendelkezésre elegendő információ ahhoz, hogy meg lehessen állapítani a baleset pontos okát, de úgy véli, hogy a rámpaszerkezet egyik eleme eltörött. A pontos okot szerinte a hajó szakértői vizsgálata fogja meghatározni.

A negyedik, sérült tengerész eszméleténél van, őt mentőhelikopterrel vitték kórházba. A helyiek megrendüléssel fogadták a tragédia hírét. A horvát Tengerészeti, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium sajnálatát fejezte ki e szörnyű baleset miatt, és részvétüket a hozzátartozóknak. Közölték, az illetékes kikötői hatóság munkatársai kivizsgálják a baleset okát.

A Lastovo kompot még 1969-ben építették Japánban egy japán ügyfél számára. A rámpa súlya legalább 10 tonna.

Mindeközben a horvátországi Split közelében tűz ütött ki, a tűzoltók a helyszínen vannak.