Több ezer ember vonult utcára Szerbiában, egy lítiumbánya újraindítása ellen tiltakoznak

2024.08.11. 10:16
Több ezren tiltakoztak a lítiumbányászat ellen Szerbiában. Az aktivisták felszólították a törvényhozókat, hogy fogadjanak el egy törvényt, amely véglegesen megtiltja a lítium és a bór bányászatát az országban.

Több mint 20 ezren vonultak utcára szombaton Szerbia fővárosában, Belgrádban, hogy tiltakozzanak egy lítiumbánya újraindítása ellen, amely Európa zöld energiára való átállásának egyik létfontosságú energiaforrása lenne, ugyanis a lítium az elektromos autók akkumulátorainak nélkülözhetetlen nyersanyaga – írja a BBC.

Az aktivisták szerint a bánya visszafordíthatatlan környezeti pusztítást okozna a szerbiai Jadar-völgyben, ahol a lelőhely található. A fővárosban a tüntetők azt skandálták, hogy „Rio Tinto kifelé Szerbiából”, miközben „Nem adjuk oda Szerbiát” feliratú transzparensekkel vonultak át a városon.

A szerb belügyminisztérium becslése szerint 24-27 ezer ember csatlakozott a tüntetéshez. A környezetvédő aktivisták a város két fő vasútállomását is elfoglalták, néhányan a síneken feküdtek vagy ültek.

A szerb belügyminiszter nyilatkozatában elmondta, hogy a szervezőket a rendőrség figyelmeztette, valamint hangsúlyozta, hogy hogy vádat emelnek minden „elkövető” ellen.

Az aktivisták azt szeretnék, ha a törvényhozók végleg betiltanák a lítium és a bór bányászatát Szerbiában. Szombatig adtak határidőt a kormánynak a tilalom végrehajtására.

A Rio Tinto nemzetközi bányászcégnek kiadott engedélyt 2022-ben visszavonták, miután az országban széles körű tiltakozások törtek ki, de a projektet a múlt hónapban újraindították. A szerb kormány szerint a korábbi döntés, amely blokkolta a projektet, „nem állt összhangban az alkotmánnyal és a törvényekkel”.

Egy szerb zöld párt társelnöke a Rio Tinto újjáélesztett projektjéről szólva azt mondta, hogy az aktivisták attól tartanak, hogy Szerbiát feláldozzák az elektromos járművek lítiumellátása érdekében, amit az országban szinte senki sem engedhet meg magának.

Az autógyártóknak egyre több lítiumra lesz szükségük az akkumulátorokhoz, ahogy az elektromos járművekre való átállás felgyorsul, és a Rio Tinto 2,4 milliárd dolláros Jadar-völgyi projektje Európa jelenlegi lítiumszükségletének akár kilenctizedét is biztosíthatja, a vállalatot pedig a világ egyik vezető lítiumtermelőjévé teheti.