A Taylor Swift-koncert elleni merényletet tervező férfi szerint a bomba nem is működött volna

2024.08.11. 16:23
Kihallgatták a bécsi Taylor Swift-koncert egyik merénylőjét, akinek ügyvédje szerint nem volt komoly támadási szándéka, csak eljátszott a gondolattal.

A vasárnap meghiúsult bécsi Taylor Swift-koncertre tervezett merénylet fő gyanúsítottjának ügyvédje igyekezett lekicsinyelni a terv komolyságát, mondván, hogy védence csak „játszott az ötletekkel” – írja a Reuters.

Swift erre a hétre tervezett három koncertjét lefújták, miután az osztrák hatóságok felfedeztek egy állítólag egy 19 éves fiatalember által vezetett összeesküvést, amelynek célja egy ISIS által inspirált öngyilkos merénylet végrehajtása volt egy futballstadionban, ahol több tízezer rajongó akart részt venni a koncerteken. A fő gyanúsított csütörtökön beismerő vallomást tett. 

Mint kiderült, a csütörtöki vagy a pénteki koncert után a stadionon kívül pokolgépekkel és szúró-vágó fegyverekkel felszerelkezve készült vérfürdőt rendezni.

Már korábban rendőri megfigyelés alatt állt, mert szoros szálak fűzték egy iszlamista hálózathoz. Az interneten radikalizálódott, és néhány hete hűséget is fogadott az Iszlám Állam terrorszervezetnek.

Ez érdekelte őt. Valójában nem szándékozott komoly támadást végrehajtani, csak játszott az ötletekkel. A bomba nem volt elég jó minőségű, nem működött volna

– mondta Ina-Christin Stiglitz ügyvédnő a portálnak. Az osztrák hatóságok a két másik gyanúsítottat, egy 17 éves osztrák fiatalt és egy 18 éves iraki állampolgárságú férfit Bécsben fogták el.

A magyar határ közelében készítettek bombát

Mint megírtuk, Frankz Ruf, az osztrák belügyminisztérium közbiztonsági ügyekért felelős főigazgatója közölte, hogy a magyar határhoz közeli Ternitz városában zajlottak az előkészületek a tervezett terrortámadásra. „A magyar határhoz közeli Ternitz városában, a fő gyanúsított házában tartott házkutatások konkrét előkészületi tevékenységet igazoltak. Vegyi anyagokat és technikai eszközöket foglaltak le” – mondta a főigazgató.

A Kurier című lap a helyzetet ismerő forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a gyanúsított a vegyi anyagokat a munkahelyéről lopta el, és bombát készített belőlük. A lap szerint a 19 éves fiatal azt tervezte, hogy autóval belehajt a stadion előtt összegyűlő tömegbe, majd machetét és kést is használt volna. A Mirror úgy tudja, a 19 éves férfi barátai állítólag a koncert biztonsági szolgálatának alkalmazottjaiként dolgoztak.