Egy amerikai katona bűnösnek vallotta magát, amiért titkokat adott el Kínának

2024.08.14. 11:38
Kínának adott el titkos adatokat, majd a bíróságon be is vallotta bűneit. Az ügy 2022-ben kezdődött, az FBI és az amerikai hadsereg kémelhárítási parancsnoksága továbbra is nyomoz.

Az amerikai hadsereg egyik elemzője bűnösnek vallotta magát a katonai titkok Kínának való eladására irányuló összeesküvés vádjában – írja a BBC.

Korbein Schultz őrmestert márciusban tartóztatták le, miután az FBI és az amerikai hadsereg kémelhárítása által folytatott vizsgálat azt állította, hogy 42 ezer dollárt (15 millió forintot) fizettek neki többtucatnyi érzékeny biztonsági adatért cserébe. A bűnös összeesküvés 2022 júniusában kezdődött és egészen a letartóztatásáig tartott. A tervek szerint januárban lesz az ítélethirdetés.

Schultz őrmester – aki szigorúan titkos információkhoz való hozzáférésre feljogosító felhatalmazással rendelkezett – a bírósági dokumentumok szerint összeesküdött az adatgyűjtésre valakivel, akiről azt hitte, hogy Hongkongban él. Az állítólagos hongkongi lakos a bírósági iratok szerint arra kérte Schultz őrmestert, hogy gyűjtsön bizalmas adatokat a rakétavédelmi és mobil tüzérségi rendszerekkel kapcsolatban.

Azzal, hogy a vádlott összeesküvéssel nemzetvédelmi információkat továbbított egy, az Egyesült Államokon kívül élő személynek, érzéketlenül kockára tette nemzetbiztonságunkat, hogy kihasználja a hadseregünk iránta tanúsított bizalmát

– mondta Matthew Olsen, a Szövetségi Igazságügyi Minisztérium nemzetbiztonsági részlegének főügyészhelyettese.

Schultz őrmester bűnösnek vallotta magát az ellene felhozott összes vádpontban, beleértve a nemzetvédelmi információk megszerzésére és nyilvánosságra hozatalára irányuló összeesküvést és a köztisztviselő megvesztegetését. Az FBI és az amerikai hadsereg kémelhárítási parancsnoksága folytatja a nyomozást az ügyben.