Már Putyin szövetségese is békére szólít fel az orosz–ukrán konfliktusban

2024.08.15. 20:56
Már Aljakszandr Lukasenka is a békéről beszélt egy interjúban, szerinte is be kellene fejezni a háborút. Azonban Vlagyimir Putyin a kurszki ukrán betörés óta még a tűzszüneti ajánlatát is visszavonta, így hiába kéri nyugati szomszédja, hogy vessen véget a harcoknak.

A fehérorosz elnök és Putyin legfontosabb szövetségese, Aljakszandr Lukasenka békére szólított fel Oroszország és Ukrajna között, közölte a Politico. A két és fél éve tartó konfliktusra utalva a belorusz elnök azt mondta:

Üljünk le a tárgyalóasztalhoz, és vessünk véget ennek a dulakodásnak. Sem az ukrán népnek, sem az oroszoknak, sem a beloruszoknak nincs rá szüksége

„Nekik van szükségük a háborúra, nekik Nyugaton. Ezeket a tényeket nem fedhetem fel, ezek titkosak. De néha nyíltan beszélnek a magas rangú emberek. Azt mondják, verjék egymást az ukránok és az oroszok, haljon meg mindenki ebben a katlanban” – tette hozzá. 

Lukasenka alatt – aki Vlagyimir Putyin közeli szövetségese – Belarusz megengedte, hogy az orosz csapatok a területén keresztül támadják Ukrajnát. Oroszország nukleáris fegyvereket is állomásoztatott Belaruszban, amit az Európai Unió elítélt.

Az ukránok eközben második hete folytatják hadműveleteiket a Kurszki területen, és már több mint ezer négyzetkilométernyi orosz területet tartanak az ellenőrzésük alatt, köztük Szudzsa városát. A kurszki akcióval párhuzamosan Lukasenka csapatokat küldött az ukrán határhoz, hogy „megakadályozza az esetleges ukrán betörést”. Ugyanakkor azt állítja, nincs harag Ukrajnával szemben.

Az ukránok látták ezt. Folyamatosan azt mondták, hogy nincs szükségük háborúra Belarusszal. Mi megértjük ezt, és azt mondjuk, hogy nem fogunk harcolni veletek

− közölte a belorusz elnök. Szerinte Belarusz és Oroszország nem érdekelt a frontvonal kiszélesítésében. „A teljes határ 1200 kilométer. Most a front északkeleti vonala 1000 kilométer. Készen állunk még többre? Nem. És ezt Kurszk is megmutatta” − tette hozzá Lukasenka. „Nem akarunk eszkalációt és nem akarunk háborút az egész NATO ellen. Nem akarjuk ezt.”

Vlagyimir Putyin azonban hétfőn azt mondta, hogy nincs értelme Kijevvel tárgyalni azok után, amit Kurszkban tett. „Milyen tárgyalásokról beszélhetünk olyan emberekkel, akik válogatás nélkül támadják a polgári lakosságot, a polgári infrastruktúrát, vagy megpróbálják veszélyeztetni az atomerőműveket? Egyáltalán, miről beszélhetünk velük?” − mondta az orosz elnök a hétfői rendkívüli kormányülésen, miután korábban visszavonta békeajánlatát.