Az ukrán csapatok elfoglalták Szudzsát, az eddigi legnagyobb orosz várost

2024.08.15. 17:58
Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke csütörtökön közösségi oldalán közölte, hogy országának csapatai elfoglalták Szudzsát, amely az eddig meghódított legnagyobb orosz településnek tekinthető. Az államfő elárulta, katonai parancsnoki hivatalt alakítanak ki a városban. Ezzel egy időben több ukrán sikerről is érkeztek hírek, több mint nyolcvan orosz település felett szerezték meg az ellenőrzést a csapatok.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy az Oroszországgal vívott harcok 2022-es kitörése óta Ukrajna csapatai elfoglalták az eddigi legnagyobb orosz várost – számolt be róla csütörtökön a Sky News.

Mint írtuk, Ukrajna augusztus 6-án nagy erejű offenzívát indított az oroszországi Kurszki terület ellen. A támadás váratlanul érte az oroszokat, így rövid időn belül ezer négyzetkilométernél is több orosz terület került ukrán irányítás alá.

Csütörtökön az ukrán elnök közösségi oldalán tudatta, hogy a nap folyamán tartott vezérkari értekezleten jelentést kapott Olekszandr Szirszkij főparancsnoktól, az ukrán haderő vezetőjétől a csapatok frontvonali helyzetéről. „A főparancsnok külön beszámolt a Kurszki területen folyó hadműveletről” – fogalmazott az államfő, hozzátéve, hogy újabb előrelépésként tovább bővült az orosz hadifoglyokból álló „cserealap”.

Ezenkívül Szirszkij tábornok beszámolt Szudzsa város orosz erők alóli sikeres felszabadításáról, ahol egy ukrán katonai parancsnoki hivatalt alakítanak ki. Több más települést is felszabadítottak, összesen több mint nyolcvanat

– közölte videóbeszédében Volodimir Zelenszkij.

Fontos energiafolyosó, egyben az eddigi legnagyobb elfoglalt orosz város

Szudzsa városa nagyjából száz kilométerre található az orosz régióban Kurszk városától, az energiaellátás terén fontos településnek tekinthető, ugyanis a nyugat-szibériai gázmezőkről a földgáz a városon áthaladó csöveken keresztül áramlik Ukrajnába.

Az utolsó működő átrakodási pontként üzemel az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázexport számára, valamint a kurszki atomerőmű is 60 kilométerre északkeletre található a településtől.

Emellett a város a legnagyobb településnek számít, ami felett Ukrajna eddig ellenőrzést szerzett magának, ugyanis a kisváros háború előtti lakossága mintegy 5000 fő volt.

Az ukrán hírcsatornákon korábban már felvételek is megjelentek, amiken vélhetően ukrán katonák láthatók, amint a város egyik közigazgatási épületéről leszedik az orosz zászlókat, és azt kiabálják, hogy „dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek”.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit csütörtökön is percről percre követjük ebben a cikkünkben.