Kim Dotcomot, a Megaupload fájlmegosztó vezérét kiadják az Egyesült Államoknak

2024.08.15. 19:52
Új-Zéland igazságügyi minisztere, Paul Goldsmith a tárca csütörtöki közleménye szerint úgy döntött, hogy Kim Dotcom techvállalkozót, a megszűnt Megaupload fájlcserélő honlap vezérét kiadják az Egyesült Államoknak. A férfi, aki ellen összesen 13 pontban emeltek vádat (többek között pénzmosás, csalás és szerzői jogok megsértése miatt) kedden közösségi oldalán „engedelmes amerikai gyarmatnak” nevezte a szigetországot.

Kim Dotcom német internetes vállalkozót, akit a megszűnt Megaupload fájlmegosztó portálhoz kapcsolódóan büntetőjogi vádakkal illetnek, Új-Zéland kiadja az Egyesült Államoknak – közölte csütörtökön az új-zélandi igazságügyi miniszter a Reuters szerint.

A Németországban született, de anyja révén finn állampolgársággal is rendelkező, Új-Zélandon élő férfit (eredeti nevén Kim Schmitzet) 2012-ben vették üldözőbe az amerikai hatóságok, amikor az FBI leállította a Megaupload szervereit és az Aucklandhez közeli villáját megszállta a helyi rendőrség.

Mint írtuk, 2018-ban az új-zélandi fellebbviteli bíróság már megerősítette azt a korábbi ítéletet, amely szerint a férfit kiadják az USA-nak, azonban az új-zélandi igazságügyi miniszter döntése elmaradt, az internetes vállalkozó ügyvédje pedig közölte, hogy fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen a legfelsőbb bírósághoz.

Ezek a vádak ellene

Kim Dotcom ellen összesen 13 pontban emeltek vádat, többek között pénzmosás, csalás és szerzői jogok megsértése miatt.

Az FBI állítása szerint a Megauploadnak legalább 175 millió dollár, bűncselekményből származó bevétele volt, és több mint 500 millió dollár kárértékben sértett meg szerzői jogokat. Dotcom akár húsz év börtönt is kaphat az Egyesült Államokban, azonban az internetes vállalkozó végig tagadta a bűnösségét, szerinte a Megaupload egy remek fájlmegosztó oldal volt, de mivel naponta ötvenmillióan használták, nem tudott felelősséget vállalni minden feltöltött tartalomért.

„Gondosan mérlegeltem az összes információt, és úgy döntöttem, hogy Dotcom urat át kell adni az Egyesült Államoknak, hogy bíróság elé álljon” – fogalmazott Paul Goldsmith új-zélandi igazságügyi miniszter szóvivőjének csütörtöki közleménye.

A tájékoztatás alapján a tárcavezető már alá is írta Kim Dotcom kiadatási parancsát.

„A bevett gyakorlatnak megfelelően rövid időt adtam Dotcom úrnak, hogy megfontolja a döntésemet és tanácsot kérjen azzal kapcsolatban. Ezért ebben a szakaszban nem fogok az ügyhöz további kommentárokat fűzni” – fogalmazott a miniszter.

Engedelmes amerikai gyarmatnak nevezte országát

A techvállalkozó keddi X-bejegyzésében a kiadatási parancsra és országának vezetésére utalva úgy fogalmazott, hogy „az engedelmes amerikai gyarmat a Csendes-óceán déli részén épp most döntött úgy, hogy kiadnak engem azért, amit a felhasználók feltöltöttek a Megauploadra”.

A vállalkozás további három kulcsfiguráját, a német származású Finn Batato marketingvezetőt és a szintén német technikai vezető és társalapító Mathias Ortmannt, valamint a holland állampolgárságú Bram van der Kolkot 2012-ben tartóztatták le Dotcommal együtt. Ortmann és van der Kolk olyan vádalkut kötöttek, amivel bár elkerülhették a kiadatásukat, 2023-ban börtönbüntetésre ítélték őket Új-Zélandon. Finn Batato 2022-ben halt meg Új-Zélandon.