A Zöldek vezetője bejelentette: indul a német kancellárválasztáson

2024.08.15. 16:41
Robert Habeck német gazdasági miniszter a Politicónak adott interjújában határozottan kijelentette, hogy a Zöldek kancellárjelöltjeként tervezi a jövő évi németországi választást.

Habecket már régóta a Zöldek kancellárjelöltjének tartják a 2025-ös szövetségi választásokon. Jelölése júliusban sokkal valószínűbbnek tűnt, miután Annalena Baerbock külügyminiszter a CNN-nek adott interjújában kijelentette, hogy nem indul a kancellári címért, és azt is elárulta, hogy elsődleges feladata továbbra is a diplomácia marad, olvasható a Politico összefoglalójában.

Ezzel szemben Robert Habeck egy podcastban azt mondta:

Szeretném vállalni a felelősséget.

Annak ellenére is jelöltetné magát, hogy a Zöldek megalázó vereséget szenvedtek a júniusi európai parlamenti választásokon, és népszerűségük a legutóbbi, 2021-es szövetségi választások óta folyamatosan csökken. Habeck elismerte, hogy a visszatérés nehéz lesz, és a Zöldeket egy 4-0-s hátrányból visszatérő futballklubhoz hasonlította.

A kormánykoalíció nem képes zöld ágra vergődni egyes javaslatokban

A német kormánykoalícióban a költségvetéstől a jólétig számos kérdésben kiújult belharcok az elmúlt hetekben bizonyára nem javították a Zöldek helyzetét. A három pártból álló koalíció − amely Olaf Scholz kancellár Szociáldemokrata Pártjából (SPD), a Zöldekből és a Szabad Demokrata Pártból (FDP) áll − az utóbbi időben egyre többször került összetűzésbe, különösen miután Christian Lindner, az FDP pénzügyminisztere a hónap elején nyilvánosan kétségbe vonta a 2025-re vonatkozó költségvetési megállapodás tervezetét, amelyet a koalíciós pártok vezetői egy éjszakába nyúló tárgyalást követően készítettek el.

Azóta az FDP politikusai egy sor olyan javaslatot tettek, amelyek célja a jelek szerint a Zöldek bosszantása volt, többek között az, hogy a nagyvárosokban könnyebben és olcsóbban lehessen parkolni. A német szabad demokrata politikusok emellett a jóléti juttatások csökkentését és a fejlesztési minisztérium megszüntetését is javasolták.

„Teljesen nyilvánvaló, hogy ennek a koalíciónak komoly problémái vannak a közös nevező megtalálása terén” − tette hozzá Habeck a közelmúltbeli viták kapcsán. A súrlódások ellenére az alkancellár biztos abban, hogy a koalíció vezetői a hét végéig meg fognak állapodni egy új költségvetési tervezetben.

A populizmus veszélyeire is figyelmeztet az alkancellár

A szeptemberi három kelet-németországi tartományi választás előtt, amelyeken a szélsőjobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt és a baloldali populista Sahra Wagenknecht Szövetség nevű pártja jó eredményeket érhet el, az alkancellár a Németországban erősödő populizmus veszélyeire is figyelmeztetett.

Elfűrészelik a köztársaság pilléreit.

− mondta Habeck. „Tényleg annyira lyukacsossá akarják tenni a rendszert, annyira destabilizálni akarják, hogy végül egy teljesen más rendszert vezetnek be.”