Hibás kábel miatt égett fel többezer hektár Görögországban

2024.08.16. 17:32
A nyomozók egy áramkábelt tartanak felelősnek a tízezer hektárt felégető görög erdőtűz miatt, amely egy nő halálát okozta a főváros közelében.

Augusztus 11-én ütött ki erdőtűz Görögország Varnavas nevű városában, mintegy 35 kilométerre Athéntól. A tüzek nagyjából tízezer hektárnyi területen égtek, és egy nő életét követelték – a tűzoltók viszont megtalálhatták a kiváltó okot.

A tűz oka után nyomozó hatóságoknak egy 76 éves varnavasi férfi számolt be arról, hogy a háza előtti fa villanyoszlop egyik kábelét egy vállfával rögzítették, szerinte ez váltotta ki a nagyjából Párizs területét lefedő erdőtüzet. Bár a hatóság azonban nem zárta ki a gyújtogatás lehetőségét sem, az egyik tűzoltó arról számolt be, hogy a lángok az oszlop környékén csaptak fel először.

A görög energiaszolgáltató, a HEDNO szerint nem történt hiba, még egy rövidzárlatról sem érkezett adat. A helyi média arról számolt be, hogy robbanásokat lehetett hallani a tűz kitörése előtt, valamint eredetileg két helyen is észleltek lángokat.

Görögországban nem ritkák az erdőtüzek, 2023-ban nagyjából 8000 bejelentés érkezett. A globális felmelegedés is ront a helyzeten az amúgy is meleg országban, ám ekkora pusztítás még sosem történt a főváros közelében.

A 40 kilométeres távot megtevő lángok Athén Penteli és Vrilissia negyedeibe jutottak el, egy nő utóbbi helyen vesztette életét – írja a Reuters.