Rekordmeleg a Földközi-tenger vize, az elmúlt két évben már másodjára

2024.08.16. 17:03
Rekordot döntött csütörtökön a Földközi-tenger felszíni vízhőmérséklete, a 2003-ban mért maximumnál tavaly és idén is melegebbet mutattak a hőmérők. Justino Martinez, a barcelonai Tengertudományi Intézet kutatója szerint 2022 óta „abnormálisan hosszú” időszakokon át meleg a vízfelszín, ami az élőlényekre is hatással van.

Az eddigi legmagasabb napi felszíni mediánhőmérsékletet, 28,9 Celsius-fokot mértek csütörtökön a Földközi-tengeren – közölte a barcelonai Tengertudományi Intézet (ICM) a Copernicus európai uniós klímafigyelő szolgálat műholdas mérései alapján.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, legutóbb 2023. július 24-én dőlt meg a valaha mért legmagasabb nappali hőmérséklet az Európa, Ázsia és Afrika által körülhatárolt tengeren, akkor 28,71 Celsius-fokot mértek a vízfelszínen.

2023 előtt a legutóbbi csúcsot a 2003-as rendkívüli kánikulai nyáron, augusztus 23-án rögzítették, amikor 28,25 fokot mutatott a hőmérő higanyszála.

Ez azt jelenti, hogy a húsz éven keresztül tartó csúcshőmérséklet után tavaly és idén két egymást követő évben született új rekord a Földközi-tengeren.

Az egyelőre előzetesnek tekinthető jelentés szerint augusztus 15-én a legmelegebb – 31,96 fokos – az egyiptomi El-Arís sínai-félszigeti üdülővárosnál volt a tenger. Emellett megdőlt a napi átlaghőmérsékleti rekord is 28,56 fokkal, miközben tavaly augusztus 24-én 28,40 fokos volt a napi átlaghőmérséklet.

Justino Martinez, az ICM kutatója szerint a kiugró napi értékeknél is jelentősebb, hogy 2022 óta „abnormálisan hosszú” időszakokon át, akár rekordok megdöntés nélkül is meleg a Földközi-tenger vize a felszínen. A tengervíz felmelegedése megnehezíti az őshonos tengeri állatok életét, és az invazív fajoknak kedvez – írja az MTI.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.