Emmanuel Macron a jövő héten konzultációt tart az új francia kormány megalakításáról

2024.08.16. 19:50
Emmanuel Macron francia elnök jövő pénteken találkozik a politikai pártok vezetőivel, hogy új miniszterelnököt nevezzen ki, és új kormányt adjon Franciaországnak. A döntés az olimpia miatt váratott magára.

„A miniszterelnök kinevezése e konzultációk és azok következtetései alapján fog történni” – jelentette ki az Elysée-palota pénteki közleményében, amelyben a francia elnök augusztus 23-ára bejelentette a parlamenti csoportok és pártok vezetőivel való találkozókat. A bejelentés az olimpia miatt csúszott több héttel, hiszen a világesemény alatt szünetelt a francia törvényhozás, írta a Politico.

Ez a fajta konzultáció szokatlan gyakorlat a francia politikában, legalábbis az elmúlt években, mivel az elnök kinevezhet egy miniszterelnököt ugyanabból a politikai táborból, tudva, hogy a jelölt elnyeri a parlament támogatását. De ezúttal más a helyzet, mivel a júliusi választásokat követően az ország három nagy politikai blokkjának egyike sem rendelkezik abszolút többséggel a parlamentben.

A lehetséges új miniszterelnökök közé tartozik a baloldali Lucie Castets, az egykori szocialista Bernard Cazeneuve és a konzervatív Xavier Bertrand. Castets az egyetlen hivatalos jelölt, őt a teljes baloldalt összefogó Új Népfront (NFP) jelölte, amely megnyerte a választásokat, és magában foglalja a szocialistákat, a zöldeket, a kommunistákat és az Engedetlen Franciaország mozgalmat.

„A franciák a parlamenti választásokon kifejezték hajlandóságukat a változásra és a széles körű összefogásra. A felelősség szellemében minden politikai vezetőnek azon kell dolgoznia, hogy megvalósítsa ezt a hajlandóságot” − tette hozzá az elnök. A tárgyalások egy hónappal azután kezdődnek, hogy a Gabriel Attal vezette kormány lemondott, de az új kormány hivatalba lépéséig még maradt miniszterelnökként.