Horvátország újra bevezeti a sorkatonai szolgálatot

2024.08.16. 16:52
Horvátország január 1-jétől újra bevezeti a két hónapos kötelező sorkatonai szolgálatot – jelentette be csütörtökön Ivan Anusics védelmi miniszter.

A lépésre az Ukrajna elleni orosz agresszió, valamint az 1990-es években véres háborún átesett, balkáni fegyverkezési versenyt követő fokozott feszültség miatt kerül sor Horvátországban − számolt be róla az AP News. A sorkatonaságot 2008-ban szüntették meg, amikor az ország átállt az önkéntes sorkatonai szolgálatra.

„Megemeltük a sorkatonák, az altisztek és a tisztek fizetését, nemcsak az alapbérüket, hanem a napidíjukat és mindent, amire csak jogosultak” − mondta a védelmi miniszter csütörtökön az RTL horvát műsorszolgáltatónak.

„A fegyveres erők korszerűsítése és felszerelése a tervek szerint halad, összhangban a szövetségeseinkkel és a NATO vezetésével kötött megállapodással” − közölte Ivan Anusics, hozzátéve, hogy ezen a területen nem lesz pénzspórolás.

Más európai országok hasonló intézkedéseket fontolgatnak, vagy már visszaállították a kötelező sorkatonai szolgálatot a fokozott regionális feszültségekre reagálva. Tavaly Lettország állította vissza a sorkatonaságot, válaszul az Oroszország Ukrajna elleni inváziója jelentette fenyegetésre. Szerbia Horvátországhoz hasonlóan szintén azon gondolkodik, hogy újra bevezeti a sorkatonaságot.