Korrupció gyanújával nyomoznak New York polgármestere ellen

2024.08.16. 09:06
Beidézték Eric Adams New York-i polgármestert, aki a gyanú szerint adományokat fogadott el a kampányába Törökországtól. Az adományokért cserébe Adams elintézhette, hogy az új török konzulátus épületét a helyi tűzoltóság biztonságosnak nyilvánítsa és megkezdhesse működését.

A New York-i szövetségi ügyészek egy éve tartó korrupciós vizsgálatának részeként több idézést is kézbesítettek Eric Adams polgármesternek. Az újabb idézéseket a múlt hónapban adták ki – írja az ABC News.

A nyomozás arra vonatkozik, hogy Adams és kampánya illegális adományokat kért-e Törökországtól cserébe azért, hogy nyomást gyakoroljon a tűzoltóságra, hogy siettesse az új török konzulátus ellenőrzését. A nyomozók azt is vizsgálták, hogy Adams kapott-e felárat a Turkish Airlines járatain.

Adams megerősítette az idézések kézhezvételét, és úgy nyilatkozott,

Ahogyan a korábbi kormányoknál is, amelyek beidézéseken mentek keresztül, részt kell venni és együttműködni.

Adams polgármester többször is tagadta a bűncselekményeket.

„Mint a bűnüldözés egykori tagja, a polgármester az elmúlt kilenc hónapban világossá tette, hogy együttműködik minden folyamatban lévő nyomozással. Semmi sem változott. Elvárja, hogy mindenki együttműködjön, hogy a nyomozás gyorsan lezáruljon” – mondta Fabien Levy, a polgármester kommunikációért felelős helyettese.

Adams ügyvédjei, Brendan McGuire és Boyd Johnson elmondták, hogy saját vizsgálatot folytattak a szövetségi ügyészek által vizsgált területeken, és arra a következtetésre jutottak, hogy a polgármester nem tett semmi rosszat.