Hatalmas tájfunt várnak Tokióba, élőben közvetítik az érkezését

2024.08.16. 16:37
A meteorológiai előrejelzések szerint egy hatalmas erejű tájfun halad a japán főváros, Tokió felé, emiatt az országban már számos vasúti és repülőgépjáratot töröltek, plázákat és egyéb szórakoztató központokat zártak be, és figyelmeztették a lakosságot, hogy készüljenek fel. Az időjósok csaknem 300 milliméternyi esőt és 200 kilométer per óránál is erősebb széllökéseket emlegetnek.

Egy erős tájfun halad Tokió és Japán keleti területei felé, a meteorológiai hivatal arra szólította fel az embereket, hogy készüljenek fel az erős szélre és a heves esőzésekre, a közlekedési szolgáltatók pedig számos vonat- és repülőjáratot töröltek. A Japán Meteorológiai Ügynökség heves szelekre, sárcsuszamlásokra, magas hullámokra és áradásokra figyelmeztetett, mivel a heves esőzések jelentősen megnövelik a katasztrófa kockázatát – számolt be a Kyodo News.

Péntek délben (helyi idő szerint), a japán Bon nyári szünidő végéhez közeledve az Ampil tájfun a japán fővárostól délre fekvő Hacsidzsó-dzsima szigetétől mintegy 120 kilométerre északkeletre haladt. A vihar a meteorológiai hivatal szerint óránként 15 kilométeres sebességgel tart észak felé.

A középpontjában 950 hektopascal légnyomás lehet, és akár 216 kilométer per órás széllökéseket is produkálhat.

A JR Central egész napra felfüggesztette a Tokió és a Közép-Japánban található Nagodzsa közötti Tokaido Sinkanszen gyorsvonatjáratok közlekedését, a JR Tokyo Station jegypénztárainál pedig lehúzták a rolót.

Helyet foglaltam a gyorsvonatra, de helyette az éjszakai busszal kell utaznom. Kimerültem

– mondta egy 20 éves oszakai egyetemista, aki barátjával látogatott Tokióba.

Nagodzsán túl a vasúttársaság korlátozta a vonatok számát a Nyugat-Japánban lévő Sin-Oszaka felé és onnan kifelé. A JR East, amely a keleti, északkeleti és középső területeken üzemeltet sinkanszeneket, péntek délután törölte néhány gyorsvonatát a Tohoku, Dzsóecu és Jamagata vonalak egy részén.

A Japan Airlines és az All Nippon Airways közölte, hogy mintegy 650 nemzetközi és belföldi járatot töröltek a tokiói Haneda és a fővárostól keletre fekvő Narita repülőtérről, ami körülbelül 120 ezer utast érint.

A Tokióhoz közeli Csiba prefektúrában néhány kereskedelmi komplexumot bezártak, köztük a Sogo áruházat is. A prefektúrában található Tokyo Disneyland és Tokyo DisneySea a tervezettnél hat órával korábban, 15 órakor zár be az üzemeltető Oriental Land szerint.

A péntek reggel 6 órától számított 24 órában a tájfun az előrejelzések szerint akár 300 milliméternyi esőt is hozhat a Tokiót is magában foglaló Kanto-Kosin régióban, 200 millimétert Tohoku régióban, és 120 millimétert Tokai régióban.

A tájfun pusztításáról az Independent X-csatornáján láthatnak élő képet: