Nyolc schengeni ország fordult az Európai Bizottsághoz Magyarország miatt

2024.08.17. 14:32
Miután a magyar kormány rendeletben könnyítette meg az orosz és belarusz állampolgároknak a Magyarországra érkezést, az Európai Unió több tagállama is aggodalmának adott hangot, hogy ez biztonság szempontjából problémás lehet a schengeni övezet országainak. Most Észtország vezetésével nyolc ország vár válaszokat az Európai Bizottságtól.

Észtország külügyminiszterének vezetésével összesen nyolc schengeni ország fordult az Európai Bizottsághoz azért, mert Magyarország megkönnyítette az orosz és belorusz állampolgárok beutazását – vette észre a Népszava.

Északi és balti kollégáimmal együtt levelet küldtem az Európai Bizottság biztosának, Ylva Johanssonnak, hogy kifejezzük aggodalmunkat Magyarország azon döntése miatt, ami megkönnyíti az orosz és belorusz állampolgárok beutazását. Ez nem indokolt, miközben Oroszország folytatja háborúját Ukrajnában, és fokozza az EU elleni hibrid akciókat

– írta közösségi oldalán Margus Tsahkna, Észtország külügyminisztere, mellékelve levelét is.

A levélben többek között aggodalmának ad hangot, hogy Magyarország kibővítette az orosz és belarusz állampolgárok számára a Nemzeti Kártya elérését, ami szerinte más tagállamokra is veszélyt jelenthet.

Mint a levél aláírói fogalmaznak:

Üdvözöljük, hogy foglalkozik az üggyel. Magyarország válasza, az önök elemzése és a következő lépések rendkívül fontosak nemzetbiztonságunk biztosításában. A biztonsági kockázat felmérése érdekében hálásak lennénk minden további információért, amelyet a Bizottság megosztana, miután megkapta a kért információkat a magyar hatóságoktól

– írják a levélben, amit Észtország mellett Dánia, Finnország, Izland, Lettország, Litvánia, Norvégia és Svédország belügy-, igazságügyi és külügyminiszterei írtak alá. Mindegyik ország tagja a tőke, a termékek és a munkaerő unión belüli szabad mozgását biztosító, a belső határellenőrzést megszüntető schengeni övezetnek. Izlandot és Norvégiát leszámítva pedig az Európai Uniónak is.

Korábban is tiltakoznak az uniós tisztviselők a lépés miatt 

Mint korábban írtuk, a viszonylag széles jogokat biztosító tartózkodási engedélyt eddig leginkább Ukrajnából és Szerbiából igényelték, de július 8-ától immáron az említett Oroszország és Belarusz mellett Bosznia-Hercegovinából, Észak-Macedóniából, Moldovából és Montenegróból is igényelhető.

A Nemzeti Kártyával könnyebb az országba belépni, hiszen ellentétben más, harmadik országbeli munkavállalóval, nem kell benyújtania a munkaerőről szóló igazolást, nem vonatkozik rájuk az éves kvóta, és emellett a családegyesítésre is jogosultak.

Ráadásul a Nemzeti Kártyával rendelkezők Magyarországra ellenőrzés nélkül érkezhetnek, majd a schengeni övezetben is szabadon mozoghatnak.

Emiatt az Európai Bizottság nevében Ylva Johansson belügyi biztos már levelet is küldött Pintér Sándor magyar belügyminiszternek, amiben válaszokat vár a döntés hátteréről, és további információkat is kért Pintértől. A kormánynak augusztus 19-ig van ideje válaszolnia a hivatalos levélre.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter még a hírek megjelenése után egyeztetni hívta északi és balti kollégáit, emellett hazugsághadjáratnak nevezte azt, hogy a belorusz és orosz állampolgárok veszélyeztetnék a schengeni övezet biztonságát.