Több tucat tűzoltó küzd a lángokkal a híres londoni Somerset House-ban

2024.08.17. 15:30
Kigyulladt a londoni Strand utcáján található Somerset House művészeti központ teteje szombaton, a tűz oka egyelőre ismeretlen. A helyszínre csaknem száz tűzoltó érkezett a lángok megfékezésére, a helyi tűzoltóság felvételeket osztott meg közösségi oldalán az esetről.

Csaknem 100 tűzoltó küzd a londoni Strandon található híres Somerset House-ban szombaton keletkezett tűz ellen – számolt be róla a Sky News a londoni tűzoltóság X-bejegyzéseire hivatkozva.

„A tűzoltóság irányító tisztjei több mint tíz hívást fogadtak a tűzről, az elsőt 11:59-kor kapták. Soho, Dowgate, Islington és a környező városrészek tűzoltóállomásának legénysége is a helyszínen tartózkodik” – írta közösségi oldalán az Egyesült Királyság fővárosának tűzoltósága.

A hatóságok tájékoztatása szerint a tetőtér kapott lángra, a tűz oka jelenleg ismeretlen. Korábban a helyszínre breaktánc-rendezvényt terveztek szombatra.

A London Fire Brigade posztjában elsőként arról számolt be, hogy tíz tűzoltóautó és mintegy 70 tűzoltó vonult ki a Somerset House-ban keletkezett tűzhöz, hangsúlyozva, hogy a tűzoltási műveletek támogatására a helyszínre küldték a tűzoltóság két 32 méteres létráját is.

„A környező terület forgalmát a tűzoltócsapatok munkája közben módosítani fogják” – hívták fel a figyelmet a közlekedési változásra. Egy későbbi bejegyzésben azonban már arról írnak, hogy 15 tűzoltóautó és körülbelül száz tűzoltó tartózkodik a helyszínen.

Palotából lett középület, ma már művészeti központ

A Somerset House reneszánsz épületegyüttes London központjában, a westminsteri Strand utcáján, a Waterloo hídtól keletre található, és a Temze folyóra néz. Eredetileg egy Tudor-palota – Old Somerset House – helyén épült, amely korábban Somerset hercegének tulajdonát képezte.

A jelenlegi épületet Sir William Chambers tervezte, 1776-ban kezdték el építeni. Középületnek szánták, amelyben különböző kormányzati hivatalok és közhasznú társaságok irodái kaptak helyet. Jelenlegi bérlői különböző szervezetek, amelyek általában a művészetek és az oktatás köré csoportosulnak.

Biztonságban voltak a felbecsülhetetlen értékű műkincsek

A négy órán át tomboló tűz megfékezéséhez végül mintegy 125 tűzoltót vezényeltek a helyszínre. A Somerset House Trust igazgatója, Jonathan Reekie a BBC-nek megerősítette, hogy a tűz az épület nyugati szárnyában ütött ki, ahol főként irodák találhatóak.

Mindenki biztonságban van, nincsenek értékes műtárgyak vagy műalkotások az épület azon részében

– jelentette ki az igazgató.

Az épületegyüttes északi szárnyban található Courtauld Galéria olyan híres festők gyűjteményének ad otthont, mint Vincent Van Gogh, Edouard Manet, Claude Monet és Paul Cezanne.