Versenyt futnak az idővel Ausztriában: Tirolt sárlavina, Bécset árvíz öntötte el

2024.08.18. 16:48
Ítéletidő tombol Ausztriában, a hétvégén heves esőzéseket követően árvizek és földcsuszamlások érték el a tiroli St. Anton am Arlberg városát. Javában zajlanak a helyreállítási munkálatok, a hatóságok versenyt futnak az idővel az újabb viharoktól tartva. Bécsben egy óra alatt hullott le az átlagos nyári csapadékmennyiség java, Döblingben busz alá sodort egy nőt az áradás.

Heves zivatarokat követően péntek este hatalmas árvizek és földcsuszamlások érték el az ausztriai St. Anton am Arlberg városát – írja az osztrák Kronen Zeitung hírportál. A hatóságok versenyt futnak az idővel, a város útjainak és pincéinek megtisztításához a tűzoltóságok és a segélyszervezetek 350 embert mozgósítottak az áradásokat követően.

A péntek esti és a szombatra virradó éjszaka lehullott csapadék következtében épületeket és autókat borított el a sárlavina a tiroli landecki járásban található településen, amelynek központi útját lezárták a természeti katasztrófa miatt. Bár javában folynak a helyreállítási munkálatok, a térségben hétvégére további heves esőzéseket jósoltak, és azóta már a korábbi károkat követően két patak ismét kilépett a medréből.

A nagytakarítás már szombaton elkezdődött, a hatóságok több száz munkatársukat vezényelték a helyszínre, ahol kotrógépekkel vették fel a versenyt a természet erejével. Anton Mattle tiroli kormányzó és Astrid Mair biztonságért felelős államtanácsos szintén a helyszínre érkezett. „Először is, mindannyian nagyon megkönnyebbültünk, hogy senki sem sérült meg a viharokban, ez a legfontosabb. Mindazonáltal a heves esőzés óriási károkat okozott az ingatlanokban, autókat sodort el és pincéket öntött el a víz, épületeket rongált meg a földcsuszamlás” – fogalmazott Anton Mattle kormányzó, hangsúlyozva, hogy anyagi támogatást nyújtanak, és kártalanítják az érintetteket.

Az első és legfontosabb feladat a törmelékgyűjtők kitakarítása, hogy azok ne veszítsék el védelmi funkciójukat a további esetleges viharok esetén. A helyreállításért felelős vezetők, valamint a segítők között nagy az aggodalom, mivel különösen vasárnapra további heves esőzéseket jósoltak.

Egy hidat elsodort a sárlavina, valamint több átkelő is megrongálódott a településközponton kívül. A jelenlegi információk szerint összesen 35 épületet rongált meg a vihar, különösen pincéket és mélygarázsokat érintett az áradás. „Jelenleg nem kevesebb mint 26 kárhelyen folynak a munkálatok” – magyarázta Helmut Mall polgármester. „A folyamatban lévő takarítási munkálatok és az ebből adódó akadályok miatt arra kérjük önöket, hogy kerüljék a helyi közlekedést” – tette hozzá a városvezető.

A városban a közforgalmú autóbuszjáratok korlátozásokkal közlekednek, a vasúti közlekedést nem érintik a viharok és a takarítási munkálatok. A vihart követő folyamatos alpesi veszélyek miatt a településen jelenleg nem üzemelnek a felvonók.

A fővárost is elérte az ítéletidő, busz alá szorult egy nő Bécsben

Az osztrák főváros, Bécs egy része is víz alá került a hétvégén, jelentős károkat okozva és megzavarva a közúti és vasúti szolgáltatásokat – közölték a hatóságok a Vienna.at hírportál szerint.

Bajba jutott autósokról is érkeztek felvételek, akik járművük elhagyására kényszerültek az áradás miatt.

A bécsi tűzoltókat szombaton több mint 450 alkalommal riasztották a felhőszakadások miatt, a vihar következtében a Bécs-Schwechat repülőtér forgalma is ideiglenesen leállt.

A helyi meteorológiai szolgálat jelentése szerint szombaton mindössze egy óra alatt esett le az átlagos nyári csapadékmennyiség nagy része Bécsben.

„Az erős viharok sok kárt okoztak Ausztria számos részén” – jelentette be Karl Nehammer osztrák kancellár közösségi oldalán, megköszönve a károk felszámolásán dolgozók munkáját.

A főváros keleti részein rekordmennyiségű csapadék hullott, Döbling városrészben a hatóságok négyzetméterenként 110 liter esőt regisztráltak, amit Kevin Hebenstreit meteorológus augusztusi rekordnak nyilvánított. A bécsi kerületben szombat délután egy álló busz alá taszított a víztömeg egy nőt, akit válságos állapotban szállítottak kórházba.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport