Szijjártó Péter szerint már megint hazudnak Magyarországról

2024.08.18. 11:50
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi médiában írt arról, hogy Magyarországgal szemben hazugsághadjáratot indítottak.

„Az orosz és belorusz állampolgárok bevonása a Nemzeti Kártya-programba semmifajta biztonsági kockázatot nem jelent a schengeni övezet szempontjából, mert a Magyarországra történő belépéshez és az itt-tartózkodáshoz továbbra is átfogó ellenőrzésen kell átesniük” – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán vasárnap reggel.

A tárcavezető hozzátette, „sajnálattal kell tapasztalnunk, hogy az észak-európai és balti kollégáink tovább folytatják hazugsághadjáratukat Magyarországgal szemben. Nem szokatlan ez persze háborúpárti politikusok részéről, de a tények ilyen mértékű figyelmen kívül hagyása mégis riasztó”.

Nyolc schengeni ország fordult az Európai Bizottsághoz

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Észtország külügyminiszterének vezetésével összesen nyolc schengeni ország fordult az Európai Bizottsághoz azért, mert Magyarország megkönnyítette az orosz és belorusz állampolgárok beutazását.

A levélben többek között aggodalmának ad hangot, hogy Magyarország kibővítette az orosz és belarusz állampolgárok számára a Nemzeti Kártya elérését, ami szerinte más tagállamokra is veszélyt jelenthet. A levelet Észtország mellett Dánia, Finnország, Izland, Lettország, Litvánia, Norvégia és Svédország belügy-, igazságügyi és külügyminiszterei írtak alá, nekik válaszolhatott most Szijjártó Péter.