Dél-Korea és az Egyesült Államok közös hadgyakorlatot kezdett

2024.08.19. 16:30
Dél-Korea és az Egyesült Államok hétfőn nagyszabású hadgyakorlatot kezdett, amelynek célja, hogy tovább fejlesszék védelmi képességeiket az Észak-Korea felől érkező fenyegetésekkel szemben.

Közös hadgyakorlatba kezdett az Egyesült Államok és Dél-Korea. Az évente megrendezett Ulchi Freedom Shield gyakorlat – amely 11 napig, augusztus 29-ig tart –, 48 terepgyakorlatot foglal magába. Ezt az észak-koreai állami média egy nappal korábban „agresszív és provokatív hadgyakorlatnak” minősítette – írja a Kyodo News

Észak-Korea hivatalos hírügynöksége szerint az ország számára kulcsfontosságú, hogy „a háború megelőzése érdekében fenntartsa az erőegyensúlyt”.

Dél-Korea szerint a közös hadgyakorlat magában foglalja az Észak-Korea felől érkező különböző fenyegetésekkel – például rakétakilövésekkel, GPS-zavarással és kibertámadásokkal – szembeni felkészülést.

A két Korea közötti feszültség az elmúlt hónapokban fokozódott, mivel Észak-Korea többször lőtt ki ballisztikus rakétákat és több száz, szemetet szállító léggömböt bocsátott fel a közös határon.