Milliárdos iparmágnás tűnt el a szicíliai luxusjachtbalesetben

2024.08.19. 17:53
Mike Lynch brit iparmágnás is a hétfő reggel Olaszországban elsüllyedt jacht fedélzetén tartózkodott, az eltűnt hat személy között tartják számon. A legfrissebb információk szerint a hajó feleségéhez, Angela Bacareshez köthető, valamint az is kiderült, hogy hogyan sikerült túlélnie az egyéves angol kislánynak a tragédiát.

Cikkünk frissült!

Mike Lynch, az Egyesült Királyság technológiai iparmágnása is a hétfő kora reggel Szicília partjainál elsüllyedt luxusjacht fedélzetéről eltűnt hat személy között van – olvasható a BBC hétfői cikkében.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, a Palermo melletti Porticellóban hétfőn elsüllyedt vitorlás jacht fedélzetén huszonketten tartózkodtak, közülük egy ember meghalt és hatan eltűntek. Tizenöten – köztük egy egyéves angol kislány – túlélték a balesetet.

Információk szerint a hajó azt követően kezdett el merülni, hogy az éjszaka kialakult heves viharok a tenger fölött vízkoszorúkat, vagyis forgó légoszlopokat hoztak létre. Az utasok a kabinjaikban tartózkodtak, többüknek sikerült kiszabadulniuk, és a tengerbe ugrottak. A fedélzeten többnyire britek tartózkodtak, továbbá egy új-zélandi, egy Srí Lanka-i, két angol–francia és egy ír állampolgár.

Mike Lynch, akit egyesek a „brit Bill Gates”-ként emlegetnek, társalapítója volt az Autonomy szoftvercégnek, amelyet a Hewlett-Packard később 11 milliárd dollárért vásárolt meg. Emellett az Invoke Capital kockázati tőkealap, valamint a Darktrace kiberbiztonsági vállalat is az ő nevéhez köthető.

Az ügyet ismerő források azt is megerősítették, hogy a férfi feleségét, Angela Bacarest kimentették. A BBC a hajó céges nyilvántartásának áttekintése után megállapította, hogy annak tulajdonosa a Man-szigeten bejegyzett Revtom cég, amelynek legutóbbi, áprilisi éves beszámolójában Angela Bacares szerepel egyedüli jogi tulajdonosként, londoni lakcímmel.

Anyja karjaiban élte túl a tragédiát az angol kislány

A hírek szerint a hajón utazó egyéves angol kislányt 35 éves anyja tartotta a karjaiban, így sikerült életét megmentenie a háborgó tengerben. A nő, akit csak Charlotte-ként neveztek meg, úgy fogalmazott, hogy „két másodpercre elvesztettem a kislányt a tengerben, aztán a hullámok tombolása közepette azonnal újra átöleltem”.

Szorosan magamhoz szorítva tartottam őt, miközben a tenger háborgott. Sokan sikoltoztak. Szerencsére a mentőcsónak felfúvódott, és 11-en a fedélzetére tudtunk jutni

– fogalmazott az anya, akinek az egészségügyi ellátását megkezdte a mentőszolgálat.

A kimentett túlélők közül nyolcat kórházban kezelnek az olasz parti őrség tájékoztatása szerint, egy ember halálát megerősítették. Az Egyesült Királyság külügyminisztériuma közölte, hogy tudomást szerzett az esetről, és kapcsolatban áll a helyi hatóságokkal.

@netwatchdaily 15 rescued after luxury British yacht sinks off Sicily | Mike Lynch #Yacht #breakingnews #British #Mikelynch #fypシ゚ #Foryoupage ♬ original sound - NetWatch

Újabb részletek láttak napvilágot a balesetről

A szicíliai polgári védelmi ügynökség főigazgatója, Salvatore Cocina a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy a mentési művelet az éjszaka folytatódik, miután egy speciális római barlangkutató és -mentő búvárcsapat a helyszínre érkezett. Abban bíznak, hogy az éjszaka, vagy legkésőbb holnap reggelre „eredményt érnek el”.

Közben kiderült, hogy a milliárdos üzletember, Mike Lynch 18 éves lánya, Hannah Lynch is az eltűntek listáján szerepel.

Ricardo Thomast, a jacht séfjét szintén keresik a baleset után, a palermói parti őrség közben megerősítette, hogy reggel a legénység egyetlen eltűnt tagjának, a hajó szakácsának találták meg a holttestét. A kutatási és mentési műveletben négy járőrhajó, egy helikopter és egy búvárcsapat is részt vesz. Időközben a gyermekét megmentő brit anya nevét is nyilvánosságra hozták, kiderült, hogy az egyéves angol kislány Charlotte Golunski, Mike Lynch kollégájának gyermeke.