Az olaszországi börtönökben pattanásig feszült a helyzet

2024.08.19. 19:35
A személyi állomány alacsony száma és a börtönök túlzsúfoltsága miatt figyelmeztettek a börtönőröket képviselő rendőrszakszervezetek hétfőn, miután újabb tiltakozó akciók robbantak ki Róma börtöneiben.

Az Fp Cgil rendőrszakszervezet közleményben kért azonnali találkozót az olasz kormánytól, hangoztatva, hogy elsőrendűnek tartja a büntetés-végrehajtási intézetek személyi állománya létszámának növelését, valamint a túlzsúfoltság enyhítését. Pattanásig feszült a helyzet, jelzést kell adnunk – hangoztatta Pierluigi Acunzo, az érdekképviselet egyik regionális koordinátora.

Az Uilpa érdekképviselet már vasárnap bejelentette, hogy a közép-olaszországi Lazio tartomány börtöneiben vészhelyzetet rendeltek el az egymást követő tiltakozó akciók és a rabok közötti, valamint a börtönőröket és a személyzet más tagjait érő támadások miatt. A Sappe szakszervezet szerint a börtönőrök folyamatos feszültségben végzik szolgálatukat a „mindennapossá vált súlyos, erőszakos cselekmények” miatt – közölte az MTI.

A római belvárosban található Regina Coeli (Mennyek királynője) nevű börtön egyik körletében hétfőn

a rabok először botokkal estek egymásnak, majd tüzet gyújtottak a folyosókon, amit aztán vízzel árasztottak el.

Július végén a börtön másik szárnyában tiltakoztak a cellák túlzsúfoltsága, a rendkívüli forróság, a hiányos higiéniai feltételek miatt. A Róma közeli, fiatalkorúaknak fenntartott Casal del Marmo intézetében megtagadták a cellákba való visszatérést, közben különböző tárgyakkal és a menzán felszolgált étellel dobálták meg az őröket és az egészségügyi személyzetet.

A déli Bari egyik börtönében szombat este köztörvényes elítéltek lepedőket és matracokat gyújtottak fel, néhány órára

túszul ejtettek egy ápolót, és rátámadtak egy börtönőrre.

Az országban a kritikus börtönhelyzet minden nyáron napirenden van, amikor a forróság és a krónikus vízhiány a rabok tiltakozásához vezet. A tiltakozássorozat az augusztus 15-i ünnep óta erősödik: a börtönök egymást utánozva robbantják ki a támadásokat – vélik az érdekképviseletek.

A börtönökért felelős kormánybiztos legutolsó adatai szerint a 190 büntetés-végrehajtási intézetben több mint 61 ezer a rabok száma, miközben a befogadóképesség nem éri el a 47 ezret. A börtönök zsúfoltsága átlagban több mint 131 százalékos. A milánói San Vittore börtönben a legmagasabb, több mint 220 százalékos. Az év eleje óta több mint ezerháromszáz öngyilkossági kísérlet történt, és 67 rab meg is halt. A rabok közötti és a börtönőrökkel szembeni támadások száma meghaladta a háromezret.

A jobboldali kormánypártok és a baloldali ellenzék pártjai egyaránt reformot sürgetnek, más-más megoldásokat javasolva. Carlo Nordio igazságügyi miniszter őszre ígért törvénytervezetet. Jelenleg tizenhat ezren vannak előzetesben, és nyolcezer rab tölti büntetése utolsó esztendejét: esetleges szabadlábra helyezésüket az Olasz Testvérek és a Liga párt is elvetette, de ellenzését fejezte ki az olasz ügyészek és bírók szövetsége is.