Perverznek tartotta a színházi előadást, majdnem megverték beszólása miatt a szlovák államtitkárt

2024.08.19. 19:47
Incidens zavart meg egy színházi előadást vasárnap este a szlovákiai Kisfrankvágása településen, melynek Stefan Kuffa környezetvédelmi államtitkár is részese volt, aki kijelentette, hogy megtámadták. Luba Blaskovicová színésznő a közösségi hálón azt írta, Kuffa beavatkozott az előadásba, leállította azt, mire veszekedés tört ki közte és a nézők között.

Majdnem meglincselték egy színházi előadáson Stefan Kuffa szlovák környezetvédelmi államtitkárt, aki a nézőtérről adott hangot nemtetszésének a darab nézése közben – írja az Új Szó. Az előadás leállítását követelte azzal az indokkal, hogy gyerekek is vannak a nézőtéren, és nem való nekik az, amit a színpadon látnak.

Az incidens a Kassai Nemzeti Színház előadása alatt történt, a Moje baby (Babám) című darabot mutatták be, de csak az első felvonás ment végig.

„Gyönyörű est volt, folklórelőadás, szentmise, de a végén elindítottak egy perverz felvételt a színpadon, holott kisgyerekek voltak jelen. Amikor figyelmeztettem őket, hogy állítsák le, mert ez nem való ide, és felszólítottam a szülőket, hogy vigyék el a gyerekeket, rudakkal támadtak ránk, összetörték a telefonomat is” – mondta a közösségi hálón közzétett videófelvételen Kuffa.

Mindez azután történt, hogy – több szemtanú szerint is – Stefan Kuffa nézőként önkényesen beavatkozott az előadásba, és azután sem volt hajlandó távozni, hogy a közönség gyakorlatilag hazazavarta. Ehelyett azt kezdte kifejteni, hogy véleménye szerint ki maradhat a nézőtéren, és kinek nem szabad megnéznie az előadást.

Az államtitkár csak azután távozott, hogy megjelent Milan Kalafut polgármester, aki kikísérte őt a helyszínről.

A Kassai Nemzeti Színház sajnálatosnak tartja a történteket, és kiáll színészei és munkatársai mellett. A teátrum nem titkolta, hogy az előadás 18 éven felülieknek szól, ám a szervezők a szórólapon nem tüntették fel, hogy az előadás korhatáros. Ezért elnézést is kértek a színháztól.

Az előállt helyzet senkit sem jogosított fel arra, hogy beavatkozzon az előadásba és elkezdje kihajtani a nézőket. Ha az államtitkárnak kételyei voltak a darabbal és a korhatárral kapcsolatban, akkor a szervezőket kellett volna figyelmeztetnie

– szögezte le a színház, hozzátéve, hogy a szülők joga és felelőssége eldönteni, a gyerekeikmegtekinthetik-e az előadást, így a színház- vagy a fesztiválszervezők ezzel kapcsolatos ajánlása csak tájékoztató jellegű. A kassai színház visszautasít mindennemű beavatkozást a művészi alkotómunka szabadságába vagy annak bemutatásába.