Halálos villámárvíz csapott le az Egyesült Államokra, a heves esőzésektől még egy út is beomlott

2024.08.20. 08:45 Módosítva: 2024.08.20. 08:45
A heves záporok és zivatarok okoztak árvizet az Egyesült Államok északkeleti részén, három állam területén, ahol az utak folyókká váltak, autók merültek el a gyorsan emelkedő vízben, és vízi mentés zajlott Long Islanden és Connecticutban.

Az éjszaka heves esőzések sújtották New Yorkot, Connecticutot és New Jersey-t. Két helyen − a New York-i Suffolk megyében, valamint a connecticuti Fairfield és New Haven megye egyes részein − történelmi esőzéseket tapasztaltak, olyan mértékű csapadékmennyiség hullott le, írta meg az NBC News.

A Connecticut állambeli Oxford és Southbury környékén 12 óra alatt mintegy 250 milliméter eső esett; eközben Suffolk megyében Stony Brook közelében három óra alatt mintegy 180 milliméter csapadék hullt le.

Long Islanden Suffolk megyében vasárnap este rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendeltek el, amely egész hétfő reggelig tartott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat New York-i irodája arról számolt be, hogy a szombat éjszakától hétfő reggelig tartó viharokban helyenként több mint 100 milliméternyi eső esett. Emiatt több vízi mentés zajlott vasárnap este Suffolk megyében − közölte a meteorológiai hivatal. A megye kormányzója hétfőn azt nyilatkozta, hogy a viharkárok felmérése után aláírja a szükségállapotot kihirdető rendeletet. 

Eközben a connecticuti kormányzó vasárnap „történelmi viharnak” nevezte az áradást az állam egyes területein, és megjegyezte, hogy a városi mentőcsapatok legalább 100 ember evakuálásában segítettek. Hétfőn szükségállapotot hirdetett a „jelentős áradások” miatt, amelyek „jelentős szerkezeti károkat okoztak az utakon”. Közölte, hogy több mint két tucat utat zárnak le hosszabb időre, és felszólította a helyieket, hogy kerüljék az elárasztott utakon való áthaladást.

Két nő meghalt, miután elsodorta járművüket az árvíz vasárnap a Connecticut állambeli Oxfordban − közölte a connecticuti állami rendőrség hétfő reggel sajtótájékoztatón. Az állami rendőrség vasárnap délután 5 óra körül érkezett a 67-es útra Oxfordba, ahol két eltűnt személyt jelentettek az erős áradások közepette. Holttestüket hétfőn találták meg – szerepel a rendőrség sajtóközleményében.

A Connecticut állambeli Danburyben videó készült arról, hogy az autók elmerültek az árvízben.

Danburyben több épületet evakuáltak vasárnap, miután sárcsuszamlásról érkezett értesülés. A mentőalakulatok 100 embert menekítettek ki egy idősotthonból is, és a tűzoltóság szerint legalább 20 embert mentettek ki elárasztott autókból − közölte a danbury-i tűzoltóság.

New Yorkban a közösségi médiában közzétett videókon látható volt, ahogy a népszerű turistacélpont, a Chelsea Market mennyezetéről zúdul le a víz.

Egy út összeomlott New York államban az esőzések közepette, hat házat elővigyázatosságból evakuáltak.

Az árvíz a tömegközlekedést is érintette. A Metro-North Railroad hétfőn kora reggel felfüggesztette a Waterbury Branch járatát mindkét irányban egy Seymour melletti sárcsuszamlás miatt. Az Amtrak vasárnap este szintén felfüggesztette a vasúti közlekedést New York és Philadelphia között az árvíz miatt. Több repülőtéren is járattörlések történtek.