Kudarcba fulladt a tesztelés az Egyesült Királyság új űrrepülőterén, hatalmas robbanás történt

2024.08.20. 09:45
A német Rocket Factory Augsburg hajtott végre tesztet az Egyesült Királyság legújabb űrrepülőterén, amikor felrobbant a rakéta, a tesztelés pedig totális kudarcba fulladt. A baleset három hónappal azután történt, hogy végrehajtották a telephely első sikeres rakétatesztjét.

Robbanás történt Shetlanden az Egyesült Királyság új űrrepülőterén – írja a The Guardian.

A tesztet a német Rocket Factory Augsburg (RFA) végezte, amely az első brit függőleges rakéta pályára állítását reméli. A vállalat azt ígérte, hogy a balesetet követően a lehető leghamarabb visszatérnek a rendes működéshez.

A hétfői kilenc hajtóműves teszt, amelyre az Unst szigetén található SaxaVord űrrepülőtéren került sor, egyike volt azoknak a próbáknak, amelyeket a rakéták kilövése előtt kell elvégezni. Az RFA közölte, hogy a rakéta egy „rendellenesség” miatt „elvesztette a pályát”, de személyi sérülés nem történt.

A kilövőállást megmentették és biztosították, a helyzetet ellenőrzés alatt tartják, és minden közvetlen veszélyt enyhítettek

– közölte a cég.

A németországi Augsburgban székhellyel rendelkező RFA közölte, hogy együttműködik az űrrepülőtérrel és a hatóságokkal a meghibásodás okának felderítésében.

A vállalat szóvivője elmondta: „AIternatív módon fejlesztünk, a hangsúlyt a valós tesztelésre helyezve. „Ez része a filozófiánknak, és tisztában voltunk az ezzel a megközelítéssel járó magasabb kockázattal. Célunk, hogy a lehető leghamarabb visszatérjünk a rendszeres működéshez” – közölték.

A baleset három hónappal azután történt, hogy végrehajtották a telephely első sikeres rakétatesztjét.

A mintegy 650 lakosú Unst a Brit-szigetek legészakibb csücskénél fekszik, és az egyik első viking előőrs volt az Atlanti-óceán északi részén. Elhelyezkedése azt jelenti, hogy az innen felszálló rakétáknak nem kell lakott területek felett áthaladniuk, ellentétben a más helyekről indított rakétákkal, amelyeknek kutyaszorító manővereket kell végrehajtaniuk, ami korlátozza a hordozható hasznos teher súlyát.

Tavaly év végén a Polgári Légiközlekedési Hatóság (CAA) engedélyezte, hogy felszállhassanak a szigetről az első rakéták az űrbe. Ez lehetővé teszi, hogy akár 30 műholdat és más hasznos terhet indítsanak a kereskedelmi szempontból értékes poláris, napszinkron pályára, amelyre a műhold-üzemeltetők nagy igényt tartanak a kommunikáció és a földmegfigyelés terén.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport