Óriási halpusztulás történt Nagy-Britanniában, mérgező vegyi anyagok kerültek egy csatornába

2024.08.20. 10:41
A Walsalli Tanács közölte, hogy „jelentős számú” hal pusztult el a csatornában, miután a víz egyik szakaszában magas vegyianyag-szintet, többek között nátrium-cianidot és cink-cianidot találtak. A szivárgás megfékezése érdekében korlátozásokat hirdettek, amiben a csatorna 300 méteres szakasza érintett.

A nátrium-cianidnak való kitettség fejfájást, hányingert, szédülést, zavartságot, szívritmuszavart, eszméletvesztést okozhat, és elég magas koncentrációban halálos lehet.

A múlt héten az Anochrome Ltd., egy speciális felületbevonatok és egyéb szolgáltatások szállítója vállalta a felelősséget a vegyi anyagok kiömléséért, miután augusztus 12-én kora reggel a walsalli telephelyén történt egy incidens, írta meg a Sky News.

A rendőrség, a tűzoltóság, a Canal and Rivers Trust és a Severn Trent Water bevonásával megpróbálják megfékezni a szivárgást, de 300 méternyi szakasz érintett a szennyezésben − közölte a helyi önkormányzat hétfőn egy frissítésben.

„Jelentős számú hal pusztult el, de az ökológiára gyakorolt hatása még nem ismert” − közölte a tanács. „Továbbra is prioritásunk a lakosok és a csatornát használók biztonsága. A helyi, regionális és országos ügynökségek együttműködnek, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a kiömlést követő lehetséges egészségügyi kockázatot” − tették hozzá.

A Canal and River Trust − amely adománygyűjtést indított a terület élővilágának megmentésére − azt közölte, hogy a csatornában vagy annak közelében élő vidrák és vízi poloskák is veszélyben lehetnek.

A csatorna 19 kilométeres szakaszán alapos vizsgálatokat végeztek, de egy szakasz további értesítésig zárva marad. A tanács által „korlátozott vörös zónának” nevezett terület mindkét végére ideiglenes gátakat építettek, és a lakosságot arra figyelmeztetik, hogy ne horgásszák ki és ne egyék meg az itt található halakat a vízből.

A tanács közölte, hogy az 1 kilométeres korlátozás alá vont területen kívül, ahol a laboratóriumi vizsgálatok szerint a vízminőség a közegészségügyi előírásoknak megfelelő, folytatódhatnak a szokásos tevékenységek. Az elpusztult halakat ártalmatlanították, az Anochrome Ltd. és a Környezetvédelmi Ügynökség pedig sürgős vizsgálatot indít annak kiderítésére, hogyan történhetett a kiömlés.