Betiltaná az ellenzéket a georgiai kormánypárt

2024.08.21. 17:01
A Georgiai Álom betiltaná a Miheil Szaakasvili által alapított ellenzéki pártot, az Egyesült Nemzeti Mozgalmat arra hivatkozva, hogy a háborút és az erőszakot propagálnák, valamint hogy ők a felelősek a 2008-as orosz-georgiai háborúért.

Az országot vezető Georgiai Álom párt betiltaná az Egyesült Nemzeti Mozgalom (ENM) nevű, jelenleg ellenzéket képző politikai tömörülést, ha megnyerik az októberi országgyűlési választásokat.

Egy kedden kiadott közleményben a kormánypárt az ENM-et okolta a 2008-as orosz-georgiai háborúért, valamint azzal vádolta őket, hogy egy második frontot akarnak létrehozni az orosz-ukrán háborúban.

A közlemény szerint az Egyesült Nemzeti Mozgalmat és minden szatellitpártját alkotmányos okokból tiltanák be. A kormánypárt jelenleg arról akarja meggyőzni a választókat, hogy alkotmányozó többségre van szükségük ahhoz, hogy végrehajtsák programjukat. Az ENM kitiltásához azonban a Georgiai Álomnak nincs szüksége ilyen minősített többségre, ugyanis már most beadhatnának egy erre irányuló keresetet az Alkotmánybíróságnál, ha úgy gondolják, hogy az ellenzéki párt veszélyezteti az ország alkotmányos rendjét vagy függetlenségét, esetleg a háborút vagy az erőszakot propagálják.

Az ENM-et Miheil Szaakasvili alapította és évekig vezette, ám az egykori georgiai elnök évek óta rácsok mögött ül. Egészségügyi állapota annyira megromlott, hogy egyes emberi jogi szervezetek szabadon engedését követelik.

Emellett ha megint megválasztják a pártot, arra tettek ígéretet, hogy átviszik a parlamenten az orosz mintájú LMBTQ+ jogokat megnyirbáló törvényt, amivel szemben mind az Európai Unió, mind pedig egyes emberi jogi szervezetek aggodalmukat fejezték ki. A Georgiai Álom közleményében az is áll, hogy „békés úton” rendeznék a területi nézeteltéréseiket Oroszországgal, amely tavaly fenyegette meg a közép-ázsiai országot, hogy annektálja az elszakadni igyekvő Dél-Oszétia és Abházia területeit.

Az október 26-án tartott országos választások előtt az ellenzéki pártok összefogtak, hogy legyőzzék a kormánypártot, amely szerintük eltérítette az országot az EU-hoz való csatlakozástól, melyen évek óta dolgoztak a politikusok.