Megszólalt a Fehér Ház az Egyesült Államok nukleáris erejének növeléséről

2024.08.21. 09:16
A Joe Biden amerikai elnök által idén jóváhagyott titkos nukleáris stratégiai terv nem válasz egy országnak vagy a fenyegetésre – közölte kedden a Fehér Ház, miután a The New York Times megírta, hogy a közelmúltban felülvizsgálták a tervet Kína nukleáris arzenáljának növekedése miatt.

A The New York Times nemrég azt írta amerikai tisztviselőkre hivatkozva, hogy a közelmúltban felülvizsgálták azt a titkos nukleáris stratégiai tervet, amelyet Joe Biden amerikai elnök még az év elején hagyott jóvá. Erre a lap szerint azért volt szükség, mert mind mennyiségben, mind diverzitásban növekszik Kína és Oroszország atomarzenálja. 

A Fehér Ház ugyanakkor nem erősítette meg, hogy Biden jóváhagyta volna a felülvizsgált tervet, amit négyévente szoktak frissíteni. Ezzel kapcsolatban Sean Savett, a Fehér Ház szóvivője így nyilatkozott:

„Ez a kormányzat, akárcsak az előtte lévő négy kormányzat, kiadott egy Nuclear Posture Review és Nuklear Weapons Employment Planning Guidelines című dokumentumot. Bár a terv konkrét szövege titkos, létezése nem az. Az év elején elfogadott terv nem válasz egyetlen országnak vagy fenyegetésnek” – közölte. 

Daryl Kimball, az Arms Control Association ügyvezető igazgatója elmondta, hogy míg az amerikai hírszerzés becslései szerint Kína 2030-ra 500-ról 1000 robbanófejre növelheti nukleáris arzenáljának méretét, Oroszország jelenleg mintegy 4000 nukleáris robbanófejjel rendelkezik, „és ez továbbra is az amerikai nukleáris stratégia fő mozgatórugója marad” – írja a Reuters

Kimball idézte Pranay Vaddi, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának az atomsorompóügyért felelős főigazgatójának júniusi megjegyzéseit is: eszerint az amerikai stratégia a nukleáris fegyverzet korlátozására törekszik Kínával és Oroszországgal szemben, de ha a két ország folytatja jelenlegi irányát, akkor az Egyesült Államoknak a jövőben valamikor meg kell fontolnia nukleáris erejének növelését. „Értelmezésem szerint a jelenlegi kormányzat 2030-ig nem jelent be változásokat” – mondta Kimball. 

Mint ismert, Oroszország „felfüggesztette” részvételét az új START-szerződésben, amely korlátozza azoknak a stratégiai robbanófejeknek a számát, amelyeket Moszkva és Washington bevetésre készen tarthat. Miután a szerződés 2026-ban lejár, a paktumot valószínűleg nem fogják megújítani.