Kiderült, mi okozta a volt iráni elnök halálos helikopter-balesetét

2024.08.22. 07:04
Befejeződött a nyomozás Ebrahim Raiszi egykori iráni elnök halálos helikopter-balesetének ügyében. A néhai elnök májusban Azerbajdzsánból tartott hazafelé, amikor az őt szállító helikopter egy hegyvidéki területen lezuhant. A most befejeződött vizsgálat két okot is azonosított a balesettel kapcsolatban.

Az időjárási körülmények és a helikopter súlyából adódó irányítási nehézségek okozták az Irán és Azerbajdzsán határánál májusban történt helikopter-balesetet, amelyben Ebrahim Raiszi egykori iráni elnök életét vesztette – adta hírül az MTI a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség meg nem nevezett biztonsági forrására hivatkozva.

Az iráni hadsereg májusban kiadott előzetes jelentésében már szerepelt, hogy a balesettel kapcsolatos nyomozás során nem találtak merényletre utaló jelet.

„A Raiszi ajatollah helikopter-baleset ügyében folytatott nyomozás befejeződött. Teljes bizonyossággal állíthatjuk, hogy baleset történt” – írta szerdán a Farsz a vizsgálat lezárásának eredményéről beszámoló biztonsági forrásra hivatkozva.

A baleset vizsgálatakor két okot azonosítottak:

  • az időjárási körülmények nem voltak megfelelőek,
  • továbbá a helikopter nem volt képes kezelni a fedélzeten utazó emberek súlyát, ami végül ahhoz vezetett, hogy a jármű egy hegynek ütközött.

A vizsgálatok szerint a helikopter fedélzetén a biztonsági protokoll által engedélyezettnél kettővel többen utaztak.

A néhai elnök májusban Azerbajdzsán egyik tartományába utazott, hogy Ilham Alijev azeri elnökkel együtt felavasson egy közösen épített duzzasztógátat az Arasz folyón. Az őt és a külügyminisztert, Hoszein Amirabdollahiánt, valamint mások mellett a tartomány kormányzóját szállító helikopter a visszaúton, az azeri határhoz közeli Varzekán városa mellett zuhant le hegyvidéki területen.