A Politico szerint Donald Trump álomcsapatába Orbán Viktor is bekerülhetne

2024.08.22. 06:13
Gúnyos írásban állította össze Donald Trump, a Republikánus Párt elnökjelöltjének leendő adminisztrációját a Politico szatirikus rovata, amiben például a sztrájkolókat kirúgó Elon Muskot tenné munkaügyi miniszternek, vagy például a 2020-as elnökválasztásról hamis állításokat terjesztő Rudy Giulianit legfőbb ügyésznek. A lap munkatársa a magyar miniszterelnököt Trump külügyminiszterének szánná.

Újabb cikkel jelentkezett a Politico európai kiadásának a szatirikus rovata, a Declassified. Ezen a héten Paul Dallison arról írt gúnyosan, hogy amennyiben november 5-én a Republikánus Párt elnökjelöltje, Donald Trump nyerné meg az amerikai elnökválasztásokat, akkor kik illenének legjobban az adminisztrációjába.

A listára pedig Orbán Viktor magyar miniszterelnök is bekerült mint külügyminiszter. Dallison szerint Trump álomcsapata az alábbi módon nézne ki:

  • alelnök: J.D. Vance ohiói szenátor, Trump alelnökjelöltje;
  • külügyminiszter: Orbán Viktor magyar miniszterelnök;
  • egészségügyért felelős miniszter: Robert F. Kennedy Jr. független elnökjelölt;
  • ENSZ-nagykövet: Tucker Carlson műsorvezető;
  • legfőbb ügyész: Rudy Giuliani, Trump egykori ügyvédje, New York korábbi polgármestere;
  • munkaügyi miniszter: Elon Musk milliárdos;
  • kertész: Nigel Farage, a brexit atyja.

A szerző mindegyiküknél gúnyosan elmagyarázza, az adott személynek milyen erősségei és gyengeségei lennének az elképzelt pozíciójukban.

A magyar kormányfővel kapcsolatban azt írja, jó kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökkel, míg negatívumként, hogy nem igazán jön ki Amerika szövetségével, Európával.

Ezenkívül amiatt gondolja a magyar kormányfőt alkalmasnak a külügyminiszteri pozícióra, mert Trumphoz hasonlóan „Orbán Viktor is túl hosszan hordja a nyakkendőjét és már van MAGA-sapkája” – amit egyébként épp az egykori amerikai elnöktől kapott a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor jellemzésénél azt írja,

Magyarország miniszterelnöke és az európai centristák hátsóinak örökös fájdalma. A világbéke leendő hozója. Egyszer örökbe fogadott egy orrszarvút.

Tucker Carlsonról például azt írja, azért lenne alkalmas a munkára, mert egyrészt ismeri Putyint, másrészt pedig egyesíthetné az egymással harcoló nemzeteket, mert Carlson annyira irritáló lenne, hogy az országok megfeledkeznének saját problémáikról, hogy helyette közösen gyűlöljék Carlsont.

Negatívumként azt említi, hogy a Fox News egykori műsorvezetője még a tévécsatorna alkalmazottjaként azt írta munkatársainak, hogy szenvedélyesen gyűlöli Trumpot, míg Rudy Giulianiról megemlékezik, hogy egyszer egy szexshop melletti kertépítő cég parkolójában tartott sajtótájékoztatót.