Putyin legbénább parancsnoka ismét kudarcot vallott

2024.08.22. 20:24
Két héttel az oroszországi Kurszk térségében indított sikeres ukrán offenzíva után derült ki, hogy a legtöbbet az ukránoknak Alekszandr Lapin orosz vezérezredes segített az orosz vezetők közül. Persze nem önszántából. Lapinnak azonban nem ez az első hibája, 2022-ben már volt egy rossz döntése, amiért Liman városával fizettek.

Alekszandr Lapin vezérezredes tavasszal feloszlatta azt a bizottságot, amelyik a fenyegetett ukrajnai határvidékek védelméért felelt.

Lapin állítólag kijelentette, hogy csak a hadsereg képes megvédeni a határT. Az eredmény az lett, hogy augusztus 6-án ukrán harci egységek támadást indítottak Kurszk térségében,

lerohanták az alig felkészült orosz védelmi vonalakat, és több mint 1100 négyzetkilométernyi orosz területet foglaltak el. Orosz katonák százait ejtették fogságba, és falvak tucatjait foglalták el.

A döntés amiatt születhetett meg, hogy az orosz hadsereg emberhiányban szenved, és a katonai vezetés sincs tisztában a harctéri helyzettel. Orosz katonai tudósítók szerint Lapin az ukrán támadást megelőzően jelentéseket küldött Moszkvába az ukrán csapatok csoportosulásáról. A figyelmeztetéseket nem vették komolyan, mivel úgy gondolták, megtévesztésről van szó. Lapin a védelmet nem erősítette meg, így az ukrán hadsereg lényegében ellenállás nélkül törhetett be – írja a The Wall Street Journal.

Nem ez az első hibája

Lapinnak nem a kurszki offenzíva az első kudarca: 2022 szeptemberében már meglepte csapatait egy ukrán támadás. Az ukrán egységek legyőzték Lapin gyéren ellátott védelmét, és áttörték a frontvonalat. A csata azzal ért véget, hogy az oroszok kivonultak Liman városából.

A város elveszítéséért Lapint vádolták, aki frissen vette át a terület védelmének feladatait. Ramzan Kadirov szerint Lapin a parancsnokságot 150 kilométerrel a harcok mögé telepítette, és a csapatokat sem látta el megfelelő utánpótlással. 

Kadirov inkompetensnek nevezte, majd azt mondta, hogy közlegénnyé kellene lefokozni, és mezítláb a frontra küldeni.

Ez volt az első ellenséges invázió orosz területre a második világháború óta, és történelmi szégyen a Kreml diktátorának, Vlagyimir Putyinnak. A háborús uszító 2022 tavaszán néhány nap alatt akarta meghódítani Ukrajnát, és most kénytelen végignézni, ahogy az ukrán csapatok előrenyomulnak a területén.

Az orosz–ukrán háborút percről percre tudósítjuk, amit itt tud követni.