Új helyzetjelentés érkezett az elsüllyedt luxusjachtról, már csak a techguru lányát keresik

2024.08.23. 09:49
Csütörtök este folytatódott a brit techguru, Mike Lynch lánya utáni kutatás, azonban már feladták a reményt, hogy élve megtalálják. Eközben az áldozatok családjai is megszólaltak a tragédiával kapcsolatban.

A búvárok az 56 méter hosszú hajó roncsait kutatják a 18 éves Hannah Lynch után, aki az utolsó a hat utas közül, akit még mindig eltűntként tartanak számon a hétfőn Szicília partjainál történt tragédia után. A kutatást nehezítik a hajó körüli törmelékek.

Luca Cari, a tűzoltó-mentőszolgálat szóvivője a Sky Newsnak nyilatkozta: „A roncsok belsejében nagyon nehéz mozogni. Egyetlen méternyi előrehaladás akár 24 órát is igénybe vehet.” A tűzoltóság országos vezetője, Carlo Dall'Oppio a Daily Mailnek elmondta, hogy a műveletek lassan haladnak, mert a búvárok biztonságát is meg kell óvniuk.

„Még nem vizsgáltuk át az egész hajót, ezért lehetségesnek tartjuk, hogy a holttest még mindig bent van. Ezek a műveletek lassan haladnak, mert először is meg kell őriznünk a dolgozóink egészségét. Ez nehéz munka − körülbelül 40 búvár van.”

Az olasz média arról számolt be, hogy az áldozatokat a jacht kabinjaikkal ellentétes oldalán találták meg, ami arra utal, hogy a beáramló víz elől próbáltak menekülni.

Mindannyiukat azon az oldalon találtuk meg... voltak térképeink a kabinok elrendezésével és a vendégek helyzetével, és nem ott találtuk meg őket.

Vincenzo Zagarola az olasz parti őrségtől nyilatkozta, hogy „nincs napirenden” a döntés arról, hogy az elsüllyedt jachtot kiemeljék-e a tengerfenékről.

Reagáltak a családok

Mike Lynch volt az ötödik holttest, amelyet a szerencsétlenül járt jacht alsó fedélzetén találtak, amely körülbelül 50 méter mélyen van a tengerben. A tragédia áldozatairól sokan megemlékeztek.

David Tabizel, az Autonomy társalapítója a következőket mondta Mike Lynchről:

A világ egy zsenit, a családja egy óriási embert veszített el. Kimerítő, izgalmas és éleslátó volt... a modern mesterséges intelligencia atyja. 

A TechUK nevű ipari csoport a brit technológiai ágazat „rendkívül jelentős és úttörő alakjának” nevezte.

Jonathan és Judy Bloomer gyermekei elmondták, hogy szüleik elvesztése „elképzelhetetlen gyászt jelentett”. Az NSPCC gyermekjótékonysági szervezet elnöke pedig Jonathan Bloomernek adózott tisztelettel, aki a Morgan Stanley International bank elnöke és a jótékonysági szervezet korábbi tiszteletbeli pénztárosa volt. Neil Berkett így nyilatkozott: „Jonathanra úgy emlékszünk, mint egy nagyon kedves emberre, akinek nagyszerű humorérzéke volt.”

Chris és Neda Morvillo családja közleményt adott ki, amelyben „hatalmas veszteségük” miatt érzett „teljes megrendülésről” beszéltek.

A szicíliai tragédia részleteiről

Ahogy arról korábban beszámoltunka Palermo melletti Porticellóban hétfőn elsüllyedt egy brit zászló alatt közlekedő vitorlás luxusjacht. A jármű fedélzetén huszonketten tartózkodtak, akik közül hatan meghaltak, egy személyt pedig továbbra is eltűntként keresnek. 

Egy halálos áldozatról már a tragédiát követő néhány óra elteltével tudomást szereztek, ő a hírek szerint Recaldo Thomas, a hajó szakácsa. Szerda reggelre a búvárok további öt holttestet találtak, négyet partra hoztak, azonban nem erősítették meg a személyazonosságukat. Információk szerint Mike Lynch brit technológiai iparmágnás és lánya, Hannah is életét vesztette a balesetben. 

A hajó elsüllyedését egy helyi villatulajdonos térfigyelő kamerája rögzítette. A felvételt az ügyészség is vizsgálja annak érdekében, hogy minél tisztább képet kapjanak a történtekről.