Terrortámadásoktól tartanak Olaszországban a németországi késelés miatt

2024.08.25. 16:12

A római belügyminisztérium közlése szerint a titkosszolgálatok hónapok óta figyelmeztetnek esetleges olyan akciókra, amelyek a Hamász palesztin terrorista szervezet iránti támogatást hivatottak kifejezni.

A célpontok között Izraellel, valamint a NATO-val és az Egyesült Államokkal kapcsolatos helyszínek, intézmények, személyek szerepelhetnek.

Az MTI tájékoztatása szerint az olasz hatóságok sem csoportos, hanem egyedül végrehajtott cselekményektől tartanak, magányos elkövetők támadásaitól. A biztonsági készültséget legelőször tavaly október 7., a Hamász Izrael elleni támadása után emelték meg, majd tovább erősítették január végén a firenzei amerikai konzulátus falának Molotov-koktélokkal való megdobálása után.

A firenzei támadás 21 éves, jordániai apától és ciszjordániai anyától Firenzében született elkövetője elleni bírósági tárgyalás szeptemberben kezdődik.

Az Egyesült Államok fegyveres erőinek európai parancsnoksága június 30-tól a katonai bázisok védelmét szigorította, ami többek között az Olaszország északkeleti határánál található Aviano támaszpontját érintette. Olaszországban az utóbbi tíz évben most először rendelték el a bázisok biztonsági szintjének erősítését.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök bejelentette, hogy a migráció és a biztonság lesz a témája az utolsó nyári kormányülésnek, augusztus 30-án.

Mint írtuk, brutális késes támadás történt a németországi Solingenben szervezett városi ünnepségen péntek este. Egy férfi válogatás nélkül szurkálta a járókelőket, melynek következtében hárman meghaltak, nyolcan pedig megsérültek. Az Iszlám Állam szombaton magára vállalta a németországi késelést. A 26 éves szír elkövető koszos, véres ruhában adta fel magát a német rendőrségnek. A hatóságok már elindították az eljárást, és őrizetbe vették a férfit.