Legalább 22 embert lelőttek egy közúti igazoltatás közben Pakisztánban

2024.08.26. 15:38
Fegyveresek legalább 22 embert öltek meg Pakisztán délnyugati részén, miután kiszállították őket járműveikből és ellenőrizték személyazonosságukat – közölték a hatóságok.

A támadás vasárnap éjszaka történt Beludzsisztán tartományban egy autópályán. A fegyveresek ellenőrizték az utazók okmányait, és állítólag kiválogatták a Pandzsábból érkezőket, járműveiket felgyújtották majd lelőtték őket – állítják tisztviselők.

Az elkövetett támadások mögött a Balochisztán Felszabadítási Hadsereg (BLA) nevű militáns csoport állt. A BLA azt nyilatkozta hogy, a civil ruhában utazó katonai személyzetet vette célba. A támadás előtt a BLA figyelmeztette a beludzsi lakosságot, hogy maradjanak távol az autópályától, hozzátéve, hogy „harcuk a pakisztáni hadsereg ellen folyik”. Átvették a teljes ellenőrzést az összes nagyobb autópálya felett Balochisztánban, teljesen lezárva azokat – tették hozzá.

Mohsin Naqvi belügyminiszter elmondta, hogy a biztonsági erők 12 fegyverest öltek meg a támadásokat követő műveletekben, de további részleteket nem közölt. Az elmúlt 24 órában a BLA sorozatos támadásokat intézett több kormányzati létesítmény és rendőrörs ellen szerte a tartományban. Naqvi belügyminiszter hozzátette, hogy a BLA támadásaival anarchiát akar teremteni Pakisztánban. Shehbaz Sharif miniszterelnök a hivatala által kiadott közleményben „mélységes gyászát és elítélését fejezte ki a terrortámadás miatt”.

A BLA és más beludzs szeparatisták célba vettek külföldi energetikai cégeket is, amelyeket azzal vádolnak, hogy a nyereség megosztása nélkül kizsákmányolják a régiót. Idén áprilisban egy hasonló incidensben kilenc utast szállítottak le egy buszról Beludzsisztánban, és lelőtték őket, miután ellenőrizték a személyazonosságukat.

Több nyugati ország, köztük az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok a BLA-t globális terrorista szervezetként tartják nyilván – írja a BBC.