Vészhelyzetet jelentett és eltűnt a Flightradarról egy utasszállító, kiderült, mi történt

2024.08.26. 18:40
Törökország felett eltűnt a radarról egy 180 ember szállítására alkalmas Airbus A320-as repülőgép hétfő délután. A pilóták vészhelyzetet jelentettek, azonban az első hírekkel ellentétben csak a Flightradar nem érzékelte a gépet, amely rendben leszállt.

Hétfőn eltűnt a radarról Törökország felett az üzbég Qanot Sharq HH572-es járatszámú, Airbus A320-as repülőgép, miután 7700-as vészhelyzeti kódot jelentett. A járat Isztambulból repült az üzbegisztáni Szamarkandba – írja a Budflyer

A gép – amely a Radar Box szerint 180 embert szállíthatott – 8325 láb magasságban tűnt el a radarról. Hogy pontosan mi történhetett, azt sokáig nem lehetett tudni, a Budflyer frissítése szerint mindenesetre a gép később leszállt Amasya repterén. 

Az AIRportal.hu főszerkesztője, Samu Ádám szerint ugyanakkor a légijármű egy pillanatra sem tűnt el, mindössze annyi történt, hogy a flightradar24.com nevű, magánemberek által világszerte üzemeltetett, nem hivatalos ADS-B vevőegységek adatait aggregáló weboldal és internetes alkalmazás lefedettsége hiányos az adott területen és repülési magasságon. A repülőgép fedélzetén kabinnyomás-csökkenést tapasztaltak, emiatt egy közeli repülőtéren történő leszállás mellett döntöttek a pilóták, amelynek Samu Ádám szerint önmagában nem is lenne hírértéke.