18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Ki kellett volna toloncolni a solingeni késelőt Németországból, a hatóságok mulaszthattak

2024.08.26. 08:27
Már 2023-ban Bulgáriába kellett volna toloncolni azt a szíriai késes támadót, aki három ember halálát okozta, amikor válogatás nélkül szúrkálni kezdte a járókelőket múlt pénteken, a németországi Solingenben. Mivel a rendőrség nem találta meg a 26 éves Issa Al H.-t, akinek korábban elutasították a menedékkérelmét, egyszerűen törölték a kitoloncolását.

A solingeni késes támadót, a szíriai Issa Al H.-t 2023 elején kellett volna Németországból Bulgáriába toloncolni, mivel a menedékkérelmét korábban elutasították. A férfi azonban csaknem egy évig bujkált, a rendőrség pedig nem győződött meg arról, hogy valóban elhagyta-e az országot – számolt be a Die Welt

Mint arról beszámoltunk, brutális késes támadás történt a németországi Solingenben szervezett városi ünnepségen múlt pénteken. Egy 26 éves szír férfi válogatás nélkül szurkálta a járókelőket, melynek következtében hárman meghaltak, többen pedig megsérültek. A férfi végül koszos, véres ruhában adta fel magát a német rendőrségnek, a hatóságok őrizetbe vették és elindították az eljárást. 

A németországi Paderbornban élő Issa Al H.-t a Die Welt információi szerint már tavaly ki kellett volna kitoloncolni Németországból, menedékjog iránti kérelmét ugyanis korábban elutasították. A hatóságok állítólag már ki is tűzték a férfi kitoloncolásának időpontját 2023 év elejére Bulgáriába, mert a késelő korábban onnan utazott az Európai Unióba és a dublini szabályok szerint az az ország a felelős a menekültügyi eljárásért, ahová a menedékkérő először belépett.

A rendőrség végül úgy döntött – mivel nem bukkantak Issa Al H. nyomára –, hogy a kitoloncolás okafogyottá vált és törölték. A német lap információi szerint a férfi, aki 1998. január 20-án született a szíriai Deir ez-Zórban, mielőtt Németországba érkezett egy menekültotthonban élt a város központjában. A solingeni bűncselekmény elkövetése előtt nem került a rendőrség látókörébe.

A szíriai késelő ellen az Iszlám Állam (IS) terrorszervezethez tartozás gyanújával nyomoznak, vasárnap a karlsruhei szövetségi bíróság elé állították. Szombaton az Iszlám Állam terrorszervezet magára vállalta a késes támadást, mondván, hogy azt a „palesztinai és máshol élő muszlimok szenvedése miatti bosszúból” hajtotta végre.