Japán szerint elfogadhatatlan, hogy egy kínai kémrepülőgép megsértette légterét

2024.08.27. 13:52
Minoru Kihara japán nemzetvédelmi miniszter szerint elfogadhatatlan és példátlan, hogy Kína megsértette a japán légteret. A Fülöp-szigeteki védelmi miniszter pedig „a dél-kelet-ázsiai béke legnagyobb megzavarójának" nevezte Kínát.

Japán példátlannak nevezte egy kínai katonai repülőgépnek a japán légtérbe való behatolását, amelyet „teljességgel elfogadhatatlannak" nevezett szuverenitására és biztonságára nézve. Ez volt a kínai hadsereg általi első légtérsértés, amelyet a japán hatóságok is megerősítettek – írja az MTI.

„Továbbra is rendületlenül kitartunk szárazföldünk, tengerünk és légterünk védelme mellett, és kiállunk azért, amit ki kell mondanunk” – mondta Minoru Kihara japán nemzetvédelmi miniszter.

Hajasi Josimasza kormányszóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai hadsereg „láthatóan kiterjeszti és fokozza" a Japán körüli műveleteit, amelyeket Tokió továbbra is „szoros érdeklődéssel" követ.

A japán védelmi tárca szerint egy Y-9 típusú kínai felderítőgép hétfőn két percig behatolt a japán légtérbe, mikor délelőtt 11:29-kor átrepült a Dandzso-szigetek fölött a Dél-kínai-tengeren, a délnyugat-japán Nagaszaki prefektúrában. A japán légvédelmi erők a behatolást követően azonnal vadászrepülőket indítottak a kínai felderítőgép után.

A hétfői incidens volt az első olyan behatolás a japán légtérbe a kínai légierő részéről, amelyet a szigetország is megerősített. 2012-ben és 2017-ben már történt hasonló behatolás a vitatott hovatartozású Szenkaku-szigetek fölött, ám azokért nem katonai repülők voltak a felelősek.

Gilberto Teodoro Fülöp-szigeteki védelmi miniszter „a dél-kelet-ázsiai béke legnagyobb megzavarójának" nevezte Kínát az Egyesült Államok indo-csendes-óceáni parancsnoksága által szervezett manilai nemzetközi katonai konferencia keddi napján.

A Kína elleni ellenszer az erősebb kollektív, többoldalú fellépés

– mondta Gilberto Teodoro Fülöp-szigeteki védelmi miniszter utalva a dél-kínai-tengeri összetűzésekre. Kiemelte azt is, hogy „nem élünk eléggé tökéletes világban a kínai agresszió elítéléséhez és visszaszorításához”.