Mark Zuckerberg beismerte, hogy a Fehér Ház nyomására cenzúráztak a koronavírussal kapcsolatban

2024.08.27. 12:38
Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója beismerte, hogy Joe Biden kormányának nyomására cenzúrázták a Covid–19-cel kapcsolatos tartalmaikat a koronavírus-járvány időszakában, de ma már nem tenné, sőt, hasonló nyomásgyakorlás esetén kész akár visszavágni is.

Mark Zuckerberg szerint a Fehér Ház nyomást gyakorolt a Meta közösségi médiacsoportra a koronavírus-járvány idején és indokolatlanul cenzúrázta a Covid–19-cel kapcsolatos tartalmakat. A Meta vezérigazgatója szerint a Biden-kormányzat tévedett, ezért kész a jövőben akár visszavágni is. Donald Trump pedig azt állítja, hogy Zuckerberg bocsánatot kért tőle telefonon egy korábbi moderációs hiba miatt, és tisztelete jeléül nem támogat demokrata jelöltet a kampány ideje alatt. 

Mark Zuckerberg azt is kijelentette egy, a képviselőház igazságügyi bizottságának republikánus elnökéhez, Jim Jordanhez intézett levélben – nem első ízben – hogy a mostani választási ciklusban politikailag „semleges” kíván maradni – idézi a Financial Times

Az említett írásában azt is kifejtette, miszerint magas rangú kormányzati tisztviselők hónapokon keresztül „ismételten nyomást gyakoroltak” a Meta csapatára, hogy cenzúrázzanak bizonyos Covid19-tartalmakat, köztük humoros és szatirikus írásokat is.

Úgy vélem, hogy a kormányzati nyomásgyakorlás helytelen volt, és sajnálom, hogy nem voltunk nyíltabbak ezzel kapcsolatban

– írta Zuckerberg a levélben, amelyet a bizottság hétfőn tett közzé az X-en.

Kegyeletsértés a demokraták ellen

A Meta vezérigazgatója arra is ígéretet tett a levélben, hogy többé nem kötnek kompromisszumot a tartalmi normáikkal szemben egyetlen kormányzat nyomására sem, ha pedig ilyen nyomásgyakorlást észlelnek, készek visszavágni. „Az a célom, hogy semleges legyek, ezért nem tervezek hasonló hozzájárulást ebben a ciklusban” – írta Zuckerberg.

Egyszersmind megismételte azt is, hogy alapítványával, a Chan Zuckerberg Initiative-vel nem nyújt további hozzájárulást a választási infrastruktúra támogatásához, a korábbi, több mint 400 millió dollárt kitevő különböző nonprofit csoportokhoz eljuttatott összegekhez hasonlóan. Zuckerberg nyilvánossá vált megjegyzései azt jelzik, hogy a Fehér Ház megpróbálta befolyásolni a Meta moderálási politikáját és a végrehajtási eljárásokat, ennek beismerése pedig a Financial Times szerint egyenesen a „demokraták ellen irányuló kegyeletsértés” a novemberi választások előtti időszakban. 

A Fehér Ház egyébként azzal védekezett, hogy „amikor szembesültek a halálos járvánnyal, igyekeztek felelős intézkedéseket hozni, de mindezt pusztán a közegészség és a közbiztonság védelme érdekében és mert a közösségi médiaplatformoknak egyébként is óriási a felelősségük ebben” – hangzott el a Fehér Ház szóvivőjétől.

Jordan, aki a képviselőház egyik vezető republikánus politikusa, egy kongresszusi vizsgálatot vezet, amely azon a vádon alapszik, hogy a Biden-kormányzat, a dezinformációs kutatók és a közösségi médiaplatformok összejátszanak az amerikaiak és főképp a konzervatív beszéd elnémítása érdekében. Donald Trump republikánus jelölt és volt amerikai elnök többször is támadta a közösségi médiaplatformokat a jobboldali hangok vélt cenzúrája miatt. Júliusban a volt elnök a Truth Social nevű közösségi médiaplatformján arra figyelmeztetett, hogy amennyiben újraválasztják elnöknek, „soha nem látott mértékben fogja üldözni a választási csalókat, és hosszú időre börtönbe küldi őket”. Úgy tűnt, Zuckerberget külön is kiemelte, amikor azt mondta: „Már tudjuk, hogy ki vagy. Ne tedd ezt! Zuckerbucks, légy óvatos!”

Zuckerberg állítólagos bocsánatkérése

Az ügy egy széles körű, a szólásszabadság és a biztonság közötti egyensúlyról szóló globális vita részét képezi, amelyet az elmúlt napokban a Telegram társalapítója és vezérigazgatója, Pavel Durov hétvégi letartóztatása hozott még inkább felszínre.

Zuckerberg egy televíziós interjúban korábban úgy nyilatkozott, hogy szerinte Trump reakciója az ellene elkövetett merényletre „vagány” volt, ennek ellenére határozottan elzárkózott attól, hogy támogassa a kampányát. Donald Trumpnak is megvan a saját verziója, ő azt állította, hogy Zuckerberg felhívta, hogy bocsánatot kérjen a platformon a támadásról készült fotóval kapcsolatban felmerült moderációs hiba miatt, és állítólag azt mondta neki, hogy tiszteletből nem fog demokratát támogatni a választáson.

A hétfőn közzétett levélben Zuckerberg azt is közölte, hogy a Metának nem lett volna szabad ideiglenesen „lefokoznia” a New York Post egy, a 2020-as választások előtt Joe Biden elnök fiának, Hunter Bidennek a laptopjáról szóló cikkét, miután az FBI a Biden család ellen irányuló lehetséges orosz dezinformációs kampányra figyelmeztetett. A történetről – tette hozzá Zuckerberg – nem derült ki, hogy valóban orosz dezinformáció lett volna.