Hegyoldal lángolt Split közelében, videón a hatalmas tűz

2024.08.28. 07:41
Tűz ütött ki Horvátország déli részén, amely kedd este kezdődött, és ma reggel is oltják a tűzoltók. A lángok miatt utakat kellett lezárni, valamint az ország több részéből is ide vezényeltek tűzoltókat.

Kedd este villámcsapás miatt kigyulladt a Žrnovnica melletti hegy északi oldala, mely rohamos tempóban veszélyeztette a települést. Sűrű füst keletkezett, emiatt a helyi lakók maszkot viseltek. A házakat eleinte nem fenyegette a tűz, de biztonsági okokból a gyermekeket evakuálták a közeli házakból – írta meg a horvát Index.

A város melletti hegy északi lejtője teljesen leégett, melynek oltása közben egy tűzoltó életét vesztette. Žrnovnica egyik részét elérte a tűz, amely ellen 130 tűzoltó vette fel a küzdelmet, de a polgármester állítása szerint nem volt szükség evakuálásra, de „aki nem érzi magát biztonságban, hagyja el a várost”.

Az ország több részéről érkeztek a lángok megfékezésére, többek között Zadarból, Splitból és Sibenikből, de a fővárosból, Zágrábból is érkezett 33 tűzoltó, összesen 10 járművel. A tűz terjedésének megállítása érdekében több utat is lezártak.

A polgármester elmondása szerint két jármű égett le, de a házak biztonságban vannak. Ennek ellenére 150 tűzoltó 40 kocsival kezdte meg a tűz oltását, mely jelenleg is tart. A ma reggeli helyzetjelentés szerint a spliti tűzoltóparancsnok azt nyilatkozta, hogy már kétszázan küzdenek a lángokkal és 50 járművet vezényeltek a helyszínre.