Mostantól, ha két tinédzser tollaslabdázik, korántsem biztos, hogy sportol

2024.08.28. 20:12
Hongkongban egy egészen érdekes kódszót találtak ki a tinédzserek a szexuális együttlétére. Az Oktatási Hivatal által bevezetett „Serdülők és intim kapcsolatok” című modul szerint ha a fiatalok szexelnének, akkor inkább a tollaslabdázás szót használják kódszóként az együttlétre. Az internet népének, de még a profi és amatőr sportolóknak sem kellett több, egyből viccet csináltak az egészből, és már mindenki tollaslabdázni akar.

Lehet, hogy a világ többi részén a tollaslabda csak egy ártatlan sport, de a hongkongi Oktatási Hivatal akaratlanul is teljesen új értelmet adott neki – számolt be a BBC. A múlt héten kiadott tananyagban, a harmadik évfolyam számára készült Serdülők és intim kapcsolatok című modulban azt javasolta, hogy azok a tinédzserek, akik szexuális kapcsolatot szeretnének létesíteni egymással, „inkább menjenek el együtt tollaslabdázni” – már persze nem sportolásra buzdítanak, hanem ez lesz a kódszó magára a szexre.

Az anyagok tartalmaznak egy „az én elkötelezettségem” nevű űrlapot is, amelynek célja, hogy a „fiatal szerelmesek” tanúsítsák, hogy gyakorolni fogják „az önfegyelmet, az önkontrollt és a pornográfiával szembeni ellenállást”. Az új formula hallatára sokan felhúzták a szemöldöküket, és többen kritikával illették azt, mert „nem a tárgyhoz illik”, a hivatal azonban kiáll a döntés mellett.

Eközben a közösségi médiát elárasztották a „tollaslabdázás” köré épülő viccek és mémek, például a népszerű „barátság extrákkal” kifejezést lecserélték „barátság tollaslabdával”-ra. Ami az Egyesült Államokban a „Netflix és lazulás?” kérdés, az kantoniul már a „tollaslabdázunk együtt?”-re fordítható, és a tinik egyből érteni fogják a lényeget.

Még az olimpiai tollaslabdázó, Jing-Szuet Cse sem tudott ellenállni egy kommentelésnek.

Mindenki időpontot egyeztet, hogy tollaslabdázzon. Tényleg mindenki ennyire szereti a tollaslabdát?

– kérdezte a Threadsen egy vigyorgó emojival nyomatékosítva, hogy tudja, valójában miről szól az egész.

„De honnan szerezzenek ütőt?”

Néhány ember számára ez a gyakorlatiasságról is szól. Doreen Kong helyi törvényhozó szerint a dokumentumok azt mutatják, hogy az Oktatási Hivatal nem érti a fiatalokat. Külön kritizálta a tollaslabda-javaslatot, mivel szerinte teljesen irreális. „Honnan kérnének kölcsön egy ütőt a helyszínen, ha tényleg tollaslabdáznának?” – kérdezte végül nem egészen komolyan.

Thomas Tang szerint, aki amatőr tollaslabdázó, a viccek és a sportág iránti hirtelen megnövekedett érdeklődés kissé kínossá tette ezt az egészet a hozzá hasonló játékosoknak.

Régebben ez csak egy egészséges sport volt, de most, ha megkérdezed az embereket, hogy tollaslabdáznak-e, egyből viccet csinálnak belőle

– mondta, hozzátéve, hogy az irónia az egészben, hogy a tollaslabda valójában jó módja annak, hogy a fiúk a lányokkal ismerkedjenek.

Az Oktatási Hivatal dokumentumai azt is közölték a tanárokkal, hogy a modul egyik célja az volt, hogy a diákok elsajátítsák a szexuális fantáziák és impulzusok kezelésének módjait, és nem azért jött létre, hogy arra ösztönözze őket, randevúzni kezdjenek vagy szexuális tevékenységeket folytassanak.

A dokumentumokban javasolt néhány vitaindító téma közé tartozik, hogy a diákoknak azt tanácsolják, „öltözzenek megfelelően, hogy egészséges képet mutassanak, és kerüljék a szexi ruhákat és a vizuális stimulációt”, valamint hogy „határozottan utasítsák vissza a házasság előtti szexet”, ha nem tudnak megbirkózni annak „következményeivel”.

A kormány kitart a döntés mellett

Christine Choi oktatási miniszter a kritikák ellenére is kitart azon álláspontja mellett, miszerint „meg akarjuk védeni a tinédzsereket” – mondta a dokumentumokat védelmezve egy vasárnapi interjúban, hozzátéve, hogy a kiskorúakkal való közösülés természetesen továbbra is törvénytelen.

Támogatást kapott a város vezetőjétől, John Lee-től, aki úgy fogalmazott, hogy bár az oktatással kapcsolatban lehetnek eltérő vélemények, a kormány „vezető szerepet játszik abban, hogy meghatározza, milyen társadalmat kíván felépíteni”.

Henry Chan, egy 13 éves lány és egy 10 éves fiú édesapja számára azonban ezek az erőfeszítések nevetségesek.

A hongkongi kormány mindig is el volt szállva. Hülyét csinálnak magukból. A feleségem és én valószínűleg magunk fogunk szexuális felvilágosítást tartani a gyerekeknek, ez nem olyasmi, amiben a kormányra vagy az iskolára számítanék”

– mondta.