A Ryanair-vezér szerint jó lenne, ha nem innának annyi alkoholt az utasok a reptereken

2024.08.29. 08:42
Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója korlátozná a repülőtéri alkoholfogyasztást. Szerinte két italt szabadna csak engedélyezni az utasoknak a járatuk indulása előtt, ami segítene csökkenteni a repülés közben tapasztalható rendbontások számát.

Michael O'Leary szerint hetente előfordulnak erőszakos támadások az alkohol miatt, és még rosszabb a helyzet, ha azt más szerekkel is keverik. „Nem bánjuk, ha isznak valamit. De ahogy nem engedjük meg az ittas vezetést, úgy nem lenne szabad embereket 10 ezer méteres magasságba engedni túlzott alkoholfogyasztás után” – nyilatkozta O'Leary a BBC beszámolója szerint.

A régi időkben azok, akik túl sokat ittak, végül kidőltek vagy elaludtak. Most azonban ezek az utasok tablettákat és porokat is szednek. Ez a kombináció sokkal agresszívebb viselkedést eredményez, amit nehéz kezelni

– tette hozzá.

Az utóbbi időben rengeteg repülő késett, ami miatt szerinte több idejük volt az embereknek az italozásra. Bár a légitársaságok megtagadhatják az ittas utasok beszállását, sokszor nehéz felismerniük a részeg embereket, különösen akkor, ha csoportban szállnak fel. A „bulijáratok” esetében különösen odafigyelnek a Ryanair dolgozói. Az Ibizára tartó utasok táskáit át is vizsgálják indulás előtt, hogy nincs-e bennük alkohol. Kihívást jelentő célállomásnak számít néhány görög sziget is.

Börtönbüntetést is kaphat a rendbontó utas

Az AirportsUK szóvivője szerint a zavaró viselkedés – akár alkohol, akár más okok miatt – „elfogadhatatlan, és komoly szankciókat vonhat maga után”. Ez lehet pénzbírság vagy a beszállás megtagadása, de akár két év börtönbüntetés is. A szóvivő hozzátette, hogy a repülőterek „számos intézkedést hoztak a rendbontó magatartás ellenőrzésére és kezelésére, és az emberek biztonságának biztosítására”.

„A repülőterek elkötelezettek amellett, hogy minden utas számára biztonságos és élvezetes utazási élményt nyújtsanak, és örülünk, hogy az utazók túlnyomó többsége továbbra is felelősségteljesen viselkedik” – mondta. 

O'Leary megjegyzéseire a Wetherspoon kocsmavállalat elnöke, Tim Martin is reagált. Közölte, az elmúlt években nem érkezett panasz a kocsmáikkal kapcsolatban, sem a repülőtéri hatóságoktól, sem légitársaságoktól. Hozzátette: ha mégis rendbontó utast látnak, értesítik a repülőtéri rendőrséget és a biztonsági szolgálatot.

Szerinte „nincs tökéletes megoldás, de a repülőterekkel, a légitársaságokkal és a hatóságokkal való együttműködés eredményeképp sikerül egyensúlyt teremteni a kifelé tartó járatok esetében”. Legutóbb júliusban írtunk arról, hogy részeg utasok miatt fordult vissza a Ryanair egyik gépe.