Megszólalt a CIA, több tízezer embert öltek volna meg Taylor Swift bécsi koncertjén

2024.08.29. 16:05
David Cohen, a CIA igazgatóhelyettese szerint több tízezer ember meggyilkolására készültek, és az Iszlám Állam terrorszervezettel is kapcsolatban álltak a bécsi Taylor Swift-koncerteket megcélzó merénylet kitervelői. A 19 éves fő gyanúsított ügyvédje szerint a vádakat eltúlozták.

A hónap elején meghiúsult bécsi Taylor Swift-koncertek elleni merénylet gyanúsítottjai „több tízezer” rajongóval akartak végezni – jelentette ki a CIA igazgatóhelyettese. A CIA értesítette erről az osztrák hatóságokat, a merénylet tervezője állítólag az Iszlám Állam csoporttal is kapcsolatban állt. A hírszerzés és az azt követő letartóztatások végül három telt házas Eras Tour-koncert lemondásához vezettek – írja az AP.

David Cohen, a CIA igazgatóhelyettese a Marylandben tartott éves hírszerzési és nemzetbiztonsági csúcstalálkozón beszélt a meghiúsult merényletről.

Hatalmas számú – több tízezer – ember megölését tervezték ezen a koncerten, köztük biztosan sok amerikaiét, és ez a művelet eléggé előrehaladott állapotban volt

– mondta Cohen szerdán.

„Az osztrákok azért tudták ezeket a letartóztatásokat végrehajtani, mert az ügynökség és a hírszerzési partnereink információkat szolgáltattak nekik arról, hogy mit tervezett ez az ISIS-szel kapcsolatban álló csoport” – tette hozzá az igazgatóhelyettes.

Az osztrák tisztviselők szerint a fő gyanúsított, egy 19 éves osztrák férfi, az Iszlám Állam csoporttól kapott ihletet.

Állítólag késekkel vagy házi készítésű robbanószerekkel akart támadni a stadionon kívül, ahol várhatóan több mint 30 ezer rajongó gyűlt volna össze.

További 65 ezer rajongó valószínűleg a stadionon belül tartózkodott volna. A nyomozók vegyi anyagokat és technikai eszközöket találtak a gyanúsított otthonában tartott razzián.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter korábban azt mondta, hogy más titkosszolgálatok segítségére is szükség volt, mert az osztrák nyomozók nem tudják legálisan lehallgatni az sms-üzeneteket.

A 19 éves fiatalember ügyvédje szerint a vád „a legjobb esetben is túlzásba vitt színészkedés”, és azt állította, hogy az osztrák hatóságok „túlzóan állítják be ezt”, hogy új megfigyelési jogosítványokat kapjanak.

Swift a múlt héten, a londoni koncertjei befejezése után törte meg a csendet. „Az, hogy a bécsi koncertjeinket törölték, lesújtó volt” – írta az Instagramon közzétett nyilatkozatában. „A lemondások oka újfajta félelemmel és hatalmas bűntudattal töltött el, mert olyan sokan tervezték, hogy eljönnek ezekre a koncertekre.”

A rekordokat döntögető turné egészen őszig szünetel.