Akkora szél tombolt, hogy nem tudtak leszállni a repülőgépek Japánban

2024.08.30. 16:17
Pénteken több repülőgép is kénytelen volt megszakítani a leszállást a japán Fukuoka repülőterén a Sansan tájfun által okozott erős széllökések miatt. A vihar várhatóan a hétvégén éri el Tokiót.

A Sansan tájfunnal érkezett trópusi vihar az egyik legerősebb, amely az elmúlt évtizedekben az országot sújtotta, és rekordmennyiségű csapadékot hozott. Japán déli részén több mint ötmillió embert szólítottak fel az evakuálásra, a hatóságok a legmagasabb szintű riasztást adták ki.

Fukuoka repterén több gép is átstartolt az erős szél miatt. Olyan felvételek is napvilágot láttak, amelyeken látható, hogy a szél dobálja a levegőben a repülőket. 

A BBC beszámolója szerint eddig legalább négy ember meghalt, és több százezer háztartás maradt áram nélkül. A vihar várhatóan a hétvégén éri el Tokiót.

Áradások és földcsuszamlások

Mint megírtuk, áradásokra és földcsuszamlásokra is figyelmeztettek Japánban a Sansan tájfunnal érkezett viharos esők miatt. A trópusi vihar fennakadásokat okozott a közúti, vasúti és légi közlekedésben, és átmenetileg a nagyobb üzemek, köztük a Toyota és a Mazda autógyár termelése is leállt.

Fukuoka utcái elnéptelenedtek, az üzletek zárva maradtak, a lakosság védett helyekre húzódott. A Sinkanszen nagy sebességű vasútvonal kjúsúi járatait már csütörtöktől felfüggesztették, pénteken pedig a Tokió és Oszaka közötti járatát is leállították.

A délnyugat felől az ország középső és keleti része felé lassan, mintegy tíz kilométeres óránkénti sebességgel haladó tájfun – amelynek széllökései a Japán Meteorológiai Hivatal (IMA) közlése szerint alkalmanként a több mint száz kilométeres óránkénti sebességet is elérik – Kanagava prefektúrában már komoly áradásokat okozott, és a szomszédos Sizuoka prefektúrában is árvizekre és lehetséges földcsuszamlásokra figyelmeztették a lakosságot.