Közös terveket szövöget a francia és a szerb elnök

2024.08.31. 06:22
Emmanuel Macron francia államfő látogatást tett szerb kollégájánál és egy fiataloknak szóló mesterséges intelligenciáról szóló konferencián is részt vett. Elmondta, hogy sokkal több közös van Franciaország és Szerbia gazdasági érdekeltsége és kultúrája között, mint azt eddig gondolta, miközben különböző szerbiai beruházásokat látogatott végig.

Francia érdekeltségű szerbiai beruházásokat tekintett meg szerbiai látogatásának második napján Emmanuel Macron francia elnök, aki az újvidéki Szerb Matica képtárának körbejárásakor közölte, tudta, hogy számos dolog köti össze a szerb és a francia kultúrát, de élőben látni ezeket érdekes volt számára. Az államfő ezt követően egy mesterséges intelligenciáról szóló konferencián leszögezte, hogy Franciaország és Szerbia e területen is együtt tud működni – írta meg az MTI.

A mesterséges intelligencia jövőbeni alkalmazási lehetőségeiről szóló, fiatal szakembereknek szervezett konferencián Alekszandar Vucsics szerb elnök arról beszélt, hogy mindennek az újítás és a tudomány az alapja, a jövőben pedig a mesterséges intelligencia lesz az egyik legfontosabb terület, ezért az ilyen irányú szaktudást kell fejleszteni. Emlékeztetett arra is, hogy 2025-ben éppen Franciaországban rendezik meg az első, mesterséges intelligenciáról szóló világfórumot, és ezen Szerbia is részt vesz.

Emmanuel Macron rámutatott, hogy az Egyesült Államok és Kína már sikeresen alkalmazza a mesterséges intelligenciát, és Európának, így Franciaországnak és Szerbiának is így kell tennie. Véleménye szerint ki kell alakítani egy szabályrendszert, amelyben lefektetik, hogy mire használható pontosan a mesterséges intelligencia, és mely területeken kell korlátozni a felhasználását.

Repülés és fegyverkezés

Emmanuel Macron a belgrádi Nikola Tesla repülőtérre is ellátogatott a felújítási és átalakítási munkálatok lezárása alkalmából. A belgrádi repülőteret 2018 óta a francia Vinci Airports irányítja. A koncesszióért a francia vállalat félmilliárd eurót fizetett, valamint vállalta, hogy a következő 25 év során 732 millió eurót fektet a repülőtér fejlesztésébe. A francia elnök szerint a repülőtér mára sokkal nagyobbá vált, és nemzetközi dimenziót kapott.

Alekszandar Vucsics elmondta, az a cél, hogy a következő években a repülőtér utasainak a száma elérje a 15 milliót.

A francia államfő látogatásának első napján, csütörtökön a szerb kormány és a francia Dassault Aviation cég arról kötött megállapodást, hogy Belgrád tizenkét Rafale típusú, szuperszonikus vadászbombázó repülőgépet vásárol Franciaországtól. Elemzők szerint Szerbia – az egyetlen európai ország, amely nem csatlakozott az Oroszország elleni uniós szankciókhoz, noha elítélte az Ukrajna elleni orosz háborút – a más országoktól vásárolt fegyverek és harci eszközök beszerzésével is jelzi távolodását Moszkvától, hiszen korábban főleg orosz hadi felszerelést vásárolt, illetve kapott.