Több tízezren áram nélkül maradtak, egész Tasmániát elszigetetelheti egy áradás

2024.09.01. 09:50
Hatalmas vihar csapott le Ausztrália Tasmánia államára. A heves széllökések és esőzések miatt több tízezer ember maradt áram nélkül, és nemrég a hatóságok árvízriadót rendeltek el.

A Tasnetworks állami tulajdonú áramszolgáltató vállalat a Facebook közösségi oldalon vasárnap azt közölte: mintegy 30 ezer ügyfél maradt áram nélkül ma reggel az egész államban.

Az országos meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a mintegy 570 ezer lakosú sziget felett húzódó hidegfront távolodik, de a záporok és zivatarok sávjai továbbra is a heves széllökések veszélyét hordozzák magukban. Egy újabb erős hidegfront vonul át az államon vasárnap este és hétfő kora reggel között, amely valószínűleg a nyugati és az északi partvidéket érinti – írta honlapján a szolgálat az MTI szerint. 

A katasztrófavédelmi hatóságok figyelmeztetést adtak ki az áradások miatt, amelyek szerintük több napra elszigetelhetik a tasmániaiakat. „Lehetséges, hogy ingatlanok kerülnek víz alá, és előfordulhat, hogy az utak nem lesznek járhatók”–írta Mick Lowe, a tasmániai állami katasztrófavédelmi szolgálatának ügyvezető igazgatója közleményében.

A hatóságok az elmúlt 24 órában 330 segélykérést kaptak a hivatal szerint. Tasmánia egyórás repülőútra vagy kompon 10 órányi útra van a 445 kilométerre fekvő Melbourne-től. A sziget 40 százaléka vadon vagy védett terület.