Haditengerészeti incidens: kínai és a fülöp-szigeteki hajók ütköztek össze a Dél-kínai-tengeren

2024.09.01. 07:48
A Fülöp-szigetek és Kína szombaton kölcsönösen azzal vádolták egymást, hogy szándékosan nekiütköztek a másik ország parti őrségi hajójának a Dél-kínai-tengeren. A létfontosságú vízi úton egyre súlyosbodnak az atrocitások. Az Egyesült Államok megerősítette támogatásáról a Fülöp-szigeteket.

A Dél-kínai tengeren a Sabina-zátony közelében történt ütközés egy fülöp-szigeteki és kínai hajó között. 

Jay Tarriela, a Fülöp-szigeteki parti őrség szóvivője sajtótájékoztatón videókat mutatott be a szombati összecsapásról, és azt mondta, hogy a kínai parti őrség hajója

 szándékosan, provokáció nélkül nekiment a fülöp-szigeteki hajónak.

Az ütközésben megrongálódott a 97 méteres Teresa Magbanua, a Fülöp-szigetek parti őrségének egyik legnagyobb hajója, de a személyzet nem sérült meg – tette hozzá.

Liu Dejun, a kínai parti őrség szóvivője közleményében azt írta, hogy egy „illegálisan megálló” fülöp-szigeteki hajó felhúzta a horgonyát, és „szándékosan ütközött” egy kínai hajónak. Felszólította a Fülöp-szigeteket, hogy azonnal vonuljanak vissza, vagy viseljék a következményeket.

„A kínai parti őrség megteszi a szükséges intézkedéseket, hogy határozottan meghiúsítson minden provokációt, jogsértést, és megvédi az ország területi szuverenitását, valamint tengeri jogait és érdekeit” – mondta Liu. Jay Tarriela mindeközben közölte, hogy Manila nem vonja vissza hajóját „a kínai parti őrség zaklatása, zsarnoki tevékenysége és eszkalációs akciói ellenére”.

Az Egyesült Államok is hozzászólt

Az Egyesült Államok Fülöp-szigeteki nagykövete megerősítette Washington támogatásáról a Fülöp-szigeteket, aki szerződéses szövetségesük.

Az Egyesült Államok elítéli a nemzetközi jog többszörös veszélyes megsértését a Kínai Népköztársaság (KNK) részéről, beleértve a mai szándékos ütközést is

– közölte MaryKay Carlson nagykövet az X közösségi médiaplatformon.

A Fülöp-szigetek áprilisban egy hajót telepített a Sabina-zátonyhoz, 139 kilométerre a Fülöp-szigeteki Palawan tartomány partjaitól. Manila azzal vádolta Pekinget, hogy mesterséges szigetet épített, mondván, hogy a homokzátonyokon elpusztult és összetört korallhalmokat dokumentált, amit Peking tagad.

A Fülöp-szigetek vasárnap azzal is megvádolta Kínát, hogy megakadályozott egy rutinszerű utánpótlási missziót, mondván, hogy kínai hajók nekiütköztek és vízágyúkat vetettek be egy halászattal foglalkozó cég hajója ellen, amely élelmiszert, üzemanyagot és orvosi ellátmányt szállított a Fülöp-szigeteki halászoknak – közölte a Reuters.

Peking a Dél-kínai-tenger nagy részére igényt tart, beleértve a Fülöp-szigetek, Brunei, Malajzia, Tajvan és Vietnam által követelt részeket is. Az ügyben eljáró választottbíróság 2016-ban megállapította, hogy Kína átfogó követeléseinek nincs jogalapja, amit viszont Peking elutasít. A vízi útvonal egyes részein évente 3 billió dollár (átszámítva: 1 066 830 milliárd, vagyis több mint 1000 billió forint) értékű kereskedelmi forgalom bonyolódik le, továbbá gazdag kőolaj- és földgázlelőhelyek is vannak itt.