Óriási dróntámadás érte Oroszországot, a Gazprom finomítója is kigyulladt – videón a csapások

2024.09.01. 10:14
Egyre inkább úgy tűnik, hogy Ukrajna nem a levegőbe beszél, amikor Oroszországi célpontok támadását emlegeti: az augusztus 31-ről szeptember 1-jére virradó éjszaka Kijev mintegy 158 drónnal támadta meg Oroszországot, köztük jelentős károkat okozva a moszkvai olajfinomítóban és két fővárosközeli erőműben. Eközben Zelenszkij arról győzködi az Amerikai Egyesült Államokat, hogy nagy hatótávolságú fegyvereivel orosz területen lévő katonai célpontokra támadhasson.

Az orosz állami hírügynökség és helyi tisztviselők is arról számoltak be, hogy több tucat drón vette célba Oroszország számos régióját. Ezek közül Moszkvát, Tvert, Voronyezst, Tulát, Kalugát, Brjanszkot, Belgorodot, Lipecket és Kurszkot is pilóta nélküli légi járművekkel (UAV) támadták az éjjel.

Az orosz védelmi minisztérium vasárnap reggel azt közölte, hogy összesen 158 drónt lőttek le a különböző régiókban összesen.

Ez (ha igaz) az ukrán sajtó szerint is rekord lehet egyetlen éjszaka alatt. 

A legtöbb drónról a határ menti régiókból érkezett jelentés. A támadásról rengeteg videófelvétel felkerült az orosz nyelvű közösségi médiába, a Telegramra, amelyeknek egy részén egész közelről láthatók, hallhatók az események.

Moszkvai célpontok a fókuszban

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester jelentése szerint csak Moszkvában tíz drónt semlegesítettek.

Ezek közül az egyik a Gazprom orosz gázóriás olajrészlegének tulajdonában lévő helyi olajfinomító közelében semmisült meg, ahol ennek következtében tűz ütött ki, és az egyik épülete is megsérült. A tűzoltók jelenleg is próbálják megfékezni a lángokat. Áldozatokról ugyanakkor nem érkezett jelentés.

Az orosz biztonsági szolgálatokhoz szorosan kapcsolódó Baza Telegram hírcsatorna arról számolt be, hogy hangos robbanások rázták meg a tveri régióban található Konakovo Erőmű környékét is, amely Közép-Oroszország egyik legnagyobb energiatermelője. 

Mihail Szuvalov, a kashirai városrész vezetője pedig arról jelentett, hogy legalább három drón vette célba a szintén a moszkvai régióban található Kashira erőművet, azonban ott nem keletkezett tűz vagy jelentősebb kár. 

Ezenkívül mintegy 34 drónt lőttek le a délnyugat-oroszországi Brjanszk régió felett. Több mint 10 drónt semmisítettek meg a voronyezsi régió felett, de támadták a légi járművekkel Lipeck, Kaluga, Rjazany és Tula területeit is, Moszkvától több mint 100 kilométerre is. 

A részlegesen Ukrajna ellenőrzése alatt álló Kurszk régióban is lelőttek két drónt, továbbá Belgorod megyében mintegy 14 légi járművet hatástalanítottak. Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója szerint több ház, autó és kereskedelmi ingatlan is megsérült a légitámadás visszaverése után.

Zelenszkij nem sokkal korábban a Nyugathoz intézett felszólítást

A támadásra nem sokkal Volodmir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenete után került sor.

Ukrajna vezetője ebben az üzenetében sokadik alkalommal érvelt az Amerikai Egyesült Államoknak és nyugati partnereinek annak érdekében,

hogy Kijev orosz területen belüli katonai célpontokat is megtámadhasson nagy hatótávolságú fegyvereivel. 

Washington azonban tart attól, hogy ez még inkább eszkalálná a konfliktust. Rusztem Umerov Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter, aki ukrán küldöttség élén pénteken és szombaton Washingtonban amerikai tisztviselőkkel és szakértőkkel találkozott, azt mondta, Kijev megmutatta, az ukrán városok elleni csapásokhoz használt orosz repülőterek a mélységi csapások hatótávolságán belül vannak.

Oda Oroszország renoméja

Az ukránok Kurszk megyébe hatolásának negyedik hetében a Kyiv Independent az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij jelentése alapján már arról ír, hogy Ukrajna több mint 1290 négyzetkilométert és 100 települést tart az ellenőrzése alatt. Mint ismert, az ukrán hadsereg még augusztus elején hajtott végre egy nagyszabású hadműveletet, és tört be Oroszországba a Kurszki területre. Az ukrán támadást követően több ezer ember hagyta el az otthonát, a hatóságok evakuálták a lakosokat. 

Ugyanakkor szakértők szerint bár az ukránok az első két hétben dinamikusan törtek előre az orosz területeken, mára lényegesen belassultak, ettől függetlenül az Indexnek nyilatkozó Tarjányi Péter, biztonságpolitikai szakértő arról beszélt, hogy helyrehozhatatlan károkat okoz Oroszország renoméjában, hogy az ukránok képesek voltak területet elfoglalni tőlük.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit vasárnap is percről percre követjük ebben a cikkünkben.