A honvédelmi miniszter találkozott Ferenc pápával

2024.09.01. 12:47
Szalay-Bobrovniczky Kristóf szűkszavúan nyilatkozott a találkozóról, amiről saját közösségi oldalán adott hírt, szavai szerint közös ügyük a béke elősegítése. Pár nappal az uniós tagállamok védelmi minisztereinek brüsszeli informális tanácskozását követően osztotta meg a vatikáni audienciáról készült képet a honvédelmi miniszer.

A béke legnagyobb támogatójával, a Szentatyával találkoztam egy hete a Vatikánban – írta Szalay-Bobrovniczky Kristóf vasárnap délelőtt Facebook-oldalán.

A honvédelmi miniszter a találkozóról készült fotóhoz Ferenc pápa szavait mellékelte:

Béke kell, bölcsőkkel és nem sírokkal teli világ, Isten áldd meg a magyart!

A honvédelmi miniszter jelenlegi posztja a múlt héten az uniós tagállamok védelmi minisztereinek informális tanácskozásán Brüsszelben megfogalmazott nyilatkozotát húzza alá, amit az ukrajnai háborút illető kérdésben tett. Közlése szerint  az uniós tagállamok nagy része továbbra is az ukrajnai háború eszkalációjának irányába mutató lépéseket fontolgat. Mint elmondta, a tárgyaláson továbbra is háborúpárti hangulat uralkodott, minden hozzászólás Ukrajna katonai támogatásának folytatására irányult. 

honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy ezzel szemben a magyar kormány úgy véli, hogy a konfliktus katonai megoldása továbbra sem bontakozik ki a háborús frontokon.

Magyarország álláspontja nem változott abban, hogy ezt a konfliktust csak azonnali tűzszünettel, tárgyalásokkal, diplomáciai úton lehet fenntartható módon lezárni

– emelte ki. 

Beszámolt arról, hogy a tanácskozás témai között szerepelt az EU ukrán katonákat kiképző missziójának Kijevbe történő áthelyezése. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ez a javaslat kockázatos lépés, mert könnyen a háború eszkalációjához vezethet, és ezt Magyarország meg kívánja akadályozni.

 „Folyamatosan lándzsát törünk amellett, hogy mindenképpen el kell kerülni az Európai Unió és a NATO bevonódását, belerángatását ebbe a konfliktusba” – nyomatékosította Szalay-Bobrovniczky.  Az MTI beszámolója szerint a honvédelmi miniszter arról is beszélt, hogy a Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő az Ukrajnába küldött fegyverek használatára irányuló korlátozások feloldását szorgalmazza. Véleménye szerint, ez a javaslat további eszkalációs kockázatot hordoz magában.